Колапс ЖКГ у Росії: відключення тепла, води і світла охопили половину регіонів РФ

Колапс системи житлово-комунального господарства накрив половину регіонів Росії. Комунальні аварії, що залишили сотні тисяч росіян без тепла, води, електрики й газу, зачепили щонайменше 43 суб'єкти федерації.

У російському Ліпецьку майже 300 будинків залишилися без тепла. Джерело фото: УНІАН
У російському Ліпецьку майже 300 будинків залишилися без тепла. Джерело фото: УНІАН

Про це пише російська служба англомовного видання The Moscow Times.

Зазначається, що найбільша аварія сталася в підмосковному Подольську, де в 30-градусні морози без опалення залишилися 20 тис. осіб. Повністю відновити подачу тепла місцева влада не змогла навіть через майже два тижні після інциденту, хоча питання дійшло до Путіна.

У Новосибірську аварія залишила без тепла 14 тис. осіб у 237 будинках, а в Липецьку 10 тис. у 282 будинках. Також про великі аварії повідомлялося в Саратові, де опалення вимкнули у понад 650 будинках і 100 соціальних об'єктах, включно зі школами та лікарнями, у Волгограді, де без тепла залишилися десятки тисяч людей, і в Находці, де з тією самою проблемою зіткнулися 6 тис. осіб.

Остання наразі велика комунальна аварія сталася 14 січня в Новомосковську Тульської області. Там тепло перестало надходити в 372 будинки.

"2023 року у ЗМІ з'явилося понад 4,9 тис. повідомлень про комунальні аварії — це майже вдвічі більше, ніж у довоєнному 2021-му", — зазначає The Moscow Times.

Видання додає, що попри критичний знос і низку аварій, російська влада планує радикальне скорочення витрат на житлово-комунальну інфраструктуру. Згідно з бюджетом на 2024-2026 роки, фінансування сфери ЖКГ з федеральної скарбниці буде урізано більш ніж удвічі.

Скорочення фінансування модернізації інфраструктури з федерального бюджету обіцяє Росії нові техногенні катастрофи, прогнозує економіст Ігор Ліпсиц.

деградація росії аварія жкг фінансування війни

Знак гривні
Знак гривні