Росія вступає в третій рік війни приниженою, деградованою та безрадісною (ПОГЛЯД)

Старший науковий співробітник Міжнародного інституту дослідження проблем миру в Осло Павло Баєв пише для аналітичного центру Jamestown Foundation про те, що попри браваду Путіна, агресивна війна Росії дедалі більше руйнує економіку й соціальні підвалини країни. Texty.org.ua публікують дещо скорочений переклад колонки.

Знищена техінка росіян. Джерело: Генштаб ЗСУ
Знищена техінка росіян. Джерело: Генштаб ЗСУ

Попри створення потужного фронту, Путін усе більше намагається приховати невдачу в досягненні будь-якого прогресу в останньому наступі Росії від населення і, ймовірно, не зможе уникнути перспективи ще більших невдач у наступному році.

Виконуючи політичні накази, щоб продемонструвати спроможність відновити ініціативу на полі бою, російські війська продовжують спроби просування через оборону України, зосереджуючись особливо на зруйнованій Авдіївці та марнуючи життя сотень солдатів безглуздими «м’ясними штурмами». Українське військове керівництво засвоїло гіркі уроки з мізерних територіальних здобутків у своєму контрнаступі та намагається скорегувати свою стратегію для тривалої війни на виснаження.

Наслідки війни завдали більшого тиску на російську економіку, ніж показують офіційні звіти. Вирішальним чинником перемоги у цій війні є стійка економічна потужність. Здійснюючи величезне збільшення фінансування оборони та безпеки, російський військово-промисловий комплекс працює на максимальній потужності.

Серйозний дефіцит інвестицій руйнує дорогоцінний нафтогазовий сектор Росії

Надмірна експлуатація основних активів у поєднанні зі зростаючим браком робочої сили призвела до спаду виробництва та технічних збоїв, що часто проявляється у вибухах на оборонних виробничих об’єктах. Міністерство фінансів Росії планує новий максимум військових витрат, хоча його оцінки надходжень надто оптимістичні. Путін продовжує просувати повідомлення про те, що гроші не є проблемою. Проте навіть найпривілейованіші бізнес-імперії змушені платити додаткові податки та робити «пожертви», особливо під час війни. Тим часом на горизонті вимальовується подальше падіння реальних доходів пересічних росіян.

Читайте також: Україна має шлях до перемоги. Чому думка про патову ситуацію на користь Росії на фронті є хибною, — Foreign Policy

Серйозний дефіцит інвестицій руйнує дорогоцінний нафтогазовий сектор Росії, який намагається знайти нові лазівки в режимі санкцій Заходу, що постійно посилюється. Нестабільна поведінка російських енергетичних корпорацій на світових ринках нафти ускладнює відносини Москви з іншими виробниками у форматі ОПЕК+ (Організація країн-експортерів нафти разом із ключовими партнерами, включно з Росією).

Путін намагався пояснити цю напругу під час свого несподіваного візиту до Об’єднаних Арабських Еміратів і Саудівської Аравії на початку грудня 2023 року. Таємна поїздка, однак, продемонструвала різке зниження здатності Росії мати значний вплив у міжнародних справах.

Для більшості політично різноманітних і егоцентричних держав Африки, Латинської Америки та Близького Сходу досвід взаємодії з Росією є попередженням про ризики агресивної автократії для глобального розвитку. Росія мало що може запропонувати країнам, які прагнуть прискорити модернізацію. Ці країни чудово усвідомлюють, що Москва змушена надати Китаю всі наявні природні ресурси та економічні ніші. Твердження Пекіна, що він є відповіддю на прагнення Глобального Півдня, далеко не переконливі. Попри це, країни Глобального Півдня мають усі підстави сприймати як належне готовність Росії слідувати курсу, визначеному Пекіном, і чуйність Москви до застережень, висловлених генеральним секретарем Комуністичної партії Китаю Сі Цзіньпіном.

Політичні еліти категорично заперечують очевидне зниження міжнародного статусу Росії до статусу порушника спокою, що неминуче звужує багато їхніх перспектив і порядок денний. За деякими даними, схилення російської громадської думки до закінчення війни, а не прагнення досягти перемоги, здається, постійно зростає.

Муляжі нормальності не можуть замаскувати похмуру реальність війни, яку неможливо виграти

Звичні надії на кращий майбутній рік змішуються з гіркими очікуваннями, що робить сезон свят безрадісним. Муляжі нормальності не можуть замаскувати похмуру реальність війни, яку неможливо виграти. У той час, коли офіційний дискурс щодо традиційних цінностей відходить від реальності соціальної деморалізації, він усе ще визначає межі прийнятної поведінки для Кремля.

Вдалим символом нинішньої ситуації в Росії за останній рік є аварія широко розрекламованої російської місії на Місяць, що призвело до чистки в державній корпорації «Роскосмос». Це контрастує з успіхами космічних програм у багатьох інших країнах, від амбітної Індії до неймовірної Північної Кореї.

Був єдиний «успіх», який показав прихований безлад у внутрішніх справах Росії: придушення заколоту групи Вагнера 23 і 24 червня. Путін уникатиме згадок про цю перемогу, декламуючи фальшиві тріумфи, оскільки ліквідація Євгена Пригожина не може змусити забути про особисту відповідальність кремлівського лідера за розширення повноважень кримінального підприємця.

Після потрясінь 2022 року багато росіян можуть знайти втішення у сприйнятті поступової стабілізації та нормалізації останніх 12 місяців, що, як вони сподіваються, триватиме у 2024 році. Реальність така, що стабілізація, найпевніше, означатиме постійну економічну деградацію та мутацію путінського самодержавства в абсолютну диктатуру. Нормалізація означає прийняття триваючого розкладу деморалізованого суспільства, хоча російське населення воліє відкрито цього не визнавати.

Війна в Україні продовжує залишати шрами й травмувати Росію. Мільйонам її громадян, які або вирішили втекти, або змушені до внутрішньої міграції, стає все важче зрозуміти свою країну. Російські лідери, які живуть у бульбашці рабської лояльності та самообманної пропаганди, мають ще більш викривлене розуміння. Одна з пропозицій, яку Кремль продовжує згадувати час від часу, але не може навіть думати про те, щоб її втілити, це заклик до припинення вогню та подальшого укладання миру.

Читайте також: Втрачений шанс. Фрагмент з книги Ярослава Трофімова про російсько-українську війну

Україна ніколи не погодиться на таку перспективу, доки Росія окупує її суверенну територію. Як наслідок, українським силам доведеться пережити більше трагічних втрат і болючих жертв у новому році, перш ніж вони зламають російську модель ведення війни та відкриють шлях до відновлення та стабільного миру в Європі.

Переклад: Павло Космачевський

деградація росії рашизм путінізм агресія рф війна економіка

Знак гривні
Знак гривні