Біньямін Нетаньягу провалює війну. Час його відправити у відставку, — The Economist

"Щоб бути в безпеці, Ізраїлю потрібне нове керівництво", — пише британський журнал The Economist. Texty.org.ua публікують ключові висновки матеріалу.

Фото: Avi Ohayon/GPO/Handout via AP/picture alliance
Фото: Avi Ohayon/GPO/Handout via AP/picture alliance

Зазначається, що на Близькому Сході панує хаос. У Газі 2 мільйони постраждалих від війни мирних жителів перебувають під загрозою голоду. Напади хуситів на вантажні судна загрожують світовій торгівлі. На північному кордоні Ізраїлю напружена ситуація після вбивства лідера ХАМАСу в Бейруті 2 січня. Днем пізніше два вибухи в Ірані забрали життя майже 100 людей, іранці спочатку звинуватили "терористів", а потім США та Ізраїль. Між Ізраїлем і "Хезболлою", підтримуваним Іраном ополченням в Лівані, може спалахнути війна.

"Зрозуміло дві речі. Теракти 7 жовтня перекроюють Близький Схід. І під керівництвом Біньяміна Нетаньягу Ізраїль припускається помилок, які підривають його власну безпеку.

Як може працювати нова ізраїльська доктрина безпеки? The Economist підтримує усунення ХАМАС від влади в Газі: угруповання пригнічує тамтешнє населення і є перешкодою на шляху до миру. Але Ізраїль повинен чітко дати зрозуміти, що він бореться з терористами. Це означає, що він має розумно застосовувати силу і впускати набагато більше допомоги.

Це також означає мати план на післявоєнний період, який створить шлях до поміркованої палестинської держави. Такий підхід допоможе зберегти підтримку Ізраїлю в США та інших країнах. Це має вирішальне значення: Америка стримує Іран і підтримує розрядку між Ізраїлем і країнами Перської затоки, які також виступають проти впливу Ірану. Найважливіше те, що це гарантує безпеку самого Ізраїлю", — йдеться у статті.

Утім, констатує видання, в Газі Нетаньягу відмовився від цієї логіки. Тактика Ізраїлю демонструє безглузду зневагу до життя цивільного населення. Тамтешня влада, якою керує ХАМАС, заявляє про загибель 22 000 цивільних осіб і бойовиків. ООН стверджує, що ще 7000 можуть лежати під завалами. Ізраїль заявляє, що знищив 8000 терористів. Занадто мало води, їжі та медикаментів надходить до Гази, і немає дійсно безпечних зон для цивільного населення.

"Схоже, що Нетаньягу не має жодного післявоєнного плану, окрім анархії чи окупації. Він виключає правління Палестинської адміністрації в Газі. Екстремісти з його коаліції з обуренням говорять про постійне витіснення палестинців з анклаву.

Чим пояснюється така короткозорість? Це правда, що ізраїльська громадська думка виявляє мало симпатій до палестинців і що знищення Гази може допомогти відновити стримуючу силу Ізраїлю.

Але головне пояснення — слабкість Нетаньягу. Відчайдушно намагаючись втриматися на посаді, він потурає екстремістам у своїй коаліції та ізраїльському електорату, випробовуючи терпіння США й наводячи жах на арабські країни. Це матиме зворотні наслідки в Газі і завадить Ізраїлю розв'язувати свої ширші проблеми безпеки", — зазначає The Economist.

Видання ілюструє свої прогнози нинішньою ситуацією на північному фронті: загроза вторгнення "Хезболли" або ракетних ударів означає, що смуга на півночі Ізраїлю зараз безлюдна. "Проте можливості Ізраїлю похмурі. Превентивне вторгнення до Лівану може призвести до військового болота, спровокувати повний розпад ліванської держави й зіпсувати відносини з США. Дипломатія може створити буферну зону між Хізбаллою та ізраїльським кордоном, але потрібен регіональний план для стримування Ірану. Для цього потрібна підтримка США, інших західних союзників і, в ідеалі, арабських країн Перської затоки, яких Нетаньягу відштовхує від себе", — пише британський тижневик.

The Economist додає, що популярність Нетаньягу вдома різко впала. Верховний суд Ізраїлю скасував його суперечливу судову реформу.

"Заради Ізраїлю він повинен піти. З огляду на травму, отриману 7 жовтня, його наступник не буде м'яким у питаннях безпеки. Але мудріший ізраїльський лідер міг би зрозуміти, що голод у Газі, анархія або безстрокова окупація там і ерозія американської підтримки не зроблять Ізраїль безпечнішим", — підсумовує видання.

війна в Газі близький схід нетаньягу ізраїль

Знак гривні
Знак гривні