Десять бізнес-трендів на 2024 рік від The Economist

Британський тижневик The Economist виокремив 10 глобальних трендів. Texty.org.ua наводять переклад матеріалу.

Фото: Габбі Джонс/The New York Times
Фото: Габбі Джонс/The New York Times
  1. Центральні банки, включно з Федеральною резервною системою США, починають знижувати відсоткові ставки на тлі повільного зростання цін. Однак, оскільки світова інфляція все ще становить 5%, споживачі залишаються ощадливими.
  2. На тлі зусиль, спрямованих на сповільнення зміни клімату, споживання відновлюваної енергії зростає на 11% до нового максимуму. Але викопні види палива все ще задовольняють понад чотири п'ятих попиту на енергію.
  3. Витрати на ІТ зростають приблизно на 9%. Штучний інтелект породжує надзвичайний ажіотаж, але приносить дуже мало доходів і викликає багато запитань.
  4. Розрив між інфраструктурою, якої потребує світ, і тим, що він отримує, становить $3 трлн. Щоб залатати цю інфраструктурну діру, валові інвестиції в основний капітал в Азії зростають на 4%.
  5. Доходи рекламної індустрії зростають на 5% завдяки президентським виборам в США та великим спортивним подіям, таким як Олімпійські ігри в Парижі.
  6. Міжнародний туризм підіймається над геополітичною та економічною невизначеністю, створюючи рекордний дохід у $1,5 трлн, що підживлюється високими цінами та постпандемічною жагою до мандрів.
  7. Світ, що сивіє, витрачає значні кошти на охорону здоров'я. Приблизно кожна десята людина у віці 65 років і старше витрачає на охорону здоров'я десяту частину світового ВВП.
  8. США витрачають $886 млрд на оборону, підтримуючи Україну і протидіючи Китаю. Його сусіди, включно з Японією, Тайванем і Філіппінами, також зміцнюють свою оборону.
  9. Електромобілі стрімко розвиваються завдяки потужній державній підтримці. Кожен четвертий новий автомобіль — це електромобіль, і більш ніж половина з них продається в Китаї.

"У 2024 році геополітика знову вийде на перший план, оскільки напруженість у відносинах між США та Китаєм зростатиме, а війни в Україні та Секторі Гази не вщухатимуть.

Інфляція знизиться, а відсоткові ставки вирівняються. Перегини в ланцюгах постачання зменшаться, як і ціни на сировинні товари. Але світовий ВВП зросте лише на 2,2% на тлі слабкого зростання в багатих країнах.

Країни, що розвиваються, матимуть кращі показники, хоча Китай втратить корпоративні інвестиції на користь конкурентів. Компанії зіткнуться з новими екологічними правилами і, можливо, з глобальною мінімальною податковою ставкою", — підсумовує видання.

бізнес світова економіка тенденції

Знак гривні
Знак гривні