Наслідки атаки "шахедів" на Львівщині: знищено музей Шухевича (ФОТО)

У Львові унаслідок атаки дронів-камікадзе 1 січня є численні пошкодження цивільної інфраструктури, повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

"За попередньою інформацією наш регіон атакували 10 шахедів. Без жертв", — йдеться в повідомленні.

Садовий поінформував, що у ніч на 1 січня ворог поцілив у два об'єкти національної памʼяті у Львові:

- в університет в Дублянах, де 100 років тому вчився Степан Бандера

- та у музей Романа Шухевича на Білогорщі.

"Музей Шухевича на Білогорщі знищено повністю. Також на Білогорщі постраждало кілька приватних будівель — повилітали вікна та двері", — додав Садовий.

Як повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький, збитки через знищення російськими військами у новорічну ніч будівлі музею Шухевича становлять 2 мільйони 258 тисяч гривень.

"Унаслідок влучання уламків БпЛА виникла пожежа у музеї генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на вулиці Білогорща у Львові. Травмованих та загиблих немає. Будівля зруйнована повністю.

Втрачені меморіальні речі Романа Шухевича: стіл, крісла, фотель, фортепіано, а також погруддя Романа Шухевича авторства Михайла Черешньовського та скульптура Степана Бандери авторства Ярослава Троцька. Решта близько 600 одиниць експонатів від початку повномасштабної війни перенесли в інше місце. Зараз вони у безпеці", — розповів Козицький.

За інформацією Садового, у Дублянах ударною хвилею вибито вікна в гуртожитках, лікарні, каплиці та будинках. Загалом понад 60 вікон. Також в навчальних корпусах аграрного університету знищено понад 600 метрів квадратних покрівлі та перекриття.

"Символічно і цинічно. Війна за нашу історію", — написав Садовий.

Загалом у ніч на 1 січня росіяни запустили по Україні рекордну кількість ударних БПЛА типу "Шахед" − 90 штук, 87 з них вдалося збити.

львівщина бандера обстріли міст шухевич атака дрони

Знак гривні
Знак гривні