Дев’ять українських проєктів, які здобули відзнаки на міжнародному конкурсі архітектури (ФОТО)

На міжнародному конкурсі Architecture MasterPrize 2023 відзначили дев’ять українських проєктів.

Серед них пʼять перемогли в основному конкурсі, а чотири отримали почесні відзнаки, інформує Хмарочос.

Буковельський Hay Boutique Hotel and SPA переміг у номінації Hospitality Architecture. Пʼятизірковий готель з двома ресторанами та SPA став одним із наймасштабніших проєктів, які архітектурне бюро YOD Group почало ще до повномасштабного вторгнення. Готель має огляд 360 градусів, а його фасад, тераси та балкони прикрашають різноманітні трави, дерева та ягідні кущі.

Джерело фото: Хмарочос
Джерело фото: Хмарочос

Офіс в історичній будівлі на вул. Шота Руставелі від TEMP PROJECT здобув перемогу в номінації Workplace Interior 2023. Робота над проєктом розпочалася з дослідження епохи кінця ХІХ століття та пошуку деталей, що збереглися від оригінального інтер’єру. Білі стіни, світлі відтінки дерева та скляні перегородки створюють комфортне тло для розумової роботи.

Джерело фото: Хмарочос
Джерело фото: Хмарочос

Мансарда в скандальному столичному ЖК «Поділ Престиж» від Яни Молодих перемогла в номінації Apartments Interior. Дизайнерці вдалося перетворити технічні недоліки мансардного приміщення в його переваги. Інтер’єр квартири «відповідає контексту Подолу», а Молодих прагнула «передати через нього культурний код». Яна змішала елементи класичної та модерністської архітектури, додала кольорів та фонове дерево.

Джерело фото: Хмарочос
Джерело фото: Хмарочос

Крісло UMI від WOO дизайнера Ростислава Сорокового перемогло в номінації Furnishing категорії Product Design Award 2023. Дизайнер прагнув створити об’єкт, який би нагадував м’яку скульптуру, а не предмет меблів. Пропорції крісла забезпечують зручне положення для сидіння, а грайлива форма спонукає знайти власний спосіб взаємодії з UMI.

Джерело фото: Хмарочос
Джерело фото: Хмарочос

Дизайни двох квартир від студії Between The Walls перемогли в номінації Conceptual Interior. Квартира Old&New на невеликій площі поєднано кілька різних стилів без плавних переходів між ними. Завдяки вінтажним килимам, зеленій кухонній шафі, бетонним стелям утворилась атмосфера «бабусиної хати». У квартирі Marballoon автори намагалися підкреслити красу загальноприйнятого поняття неправильної форми, тому кожна кімната квартири різна, проте не втрачає при цьому загального лейтмотиву інтер’єру. Інтер’єр цієї квартири створювався без будь-яких обмежень з боку замовників.

Квартира Old&New. Джерело фото: Хмарочос
Квартира Old&New. Джерело фото: Хмарочос
Квартира Marballoon. Джерело фото: Хмарочос
Квартира Marballoon. Джерело фото: Хмарочос

Українська студія Yakusha перемогла в номінації Small Firm of the Year. Це нова номінація, якою відзначають портфоліо малих, середній і великих студій за параметрами досконалості дизайну, інновацій та іншими. Її відзначили за підхід під назвою «новий дизайн», жвавий мінімалізм і зв’язок із природою.

Почесну відзнаку також здобула Bogdanova Bureau з шоурумом Mukha у Відні. Цей інтер’єр проєктували для історичної будівлі на вулиці Strobelgasse – одній з центральних торговельних вулиць, на якій зібрані шоуруми світових брендів одягу. Натхненням для ритейл-майданчика стала ентомологія – наука про комах.

Джерело фото: Bogdanova Bureau
Джерело фото: Bogdanova Bureau

дизайн урбаністика архітектура конкурс

Знак гривні
Знак гривні