Як допомога Україні у війні з РФ пов’язана з кордоном США: пояснюють конгресмени

Виділення додаткової допомоги Україні підтримує більшість Конгресу США в обох палатах, як республіканці, так і демократи, стверджують законодавці. Нині основні суперечки полягають у форматі винесення цього законопроєкту на голосування.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Про це пише Голос Америки.

Демократи вимагають голосувати за усе пакетом: фінансування допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню разом з посиленням охорони кордону США з Мексикою.

Натомість республіканці закликають розглядати кожен законопроєкт окремо, а допомогу Україні поєднати із питаннями кордону США та посиленням міграційного законодавства.

Більшість законодавців від обох партій стверджують, що це спосіб тиску на Адміністрацію Байдена, щоб остання приділила більше уваги міграційній кризі.

"Тут немає нічого надзвичайного, що для погодження певного законопроєкту його приєднують до іншого. І ці документи можуть бути не пов’язані між собою. Це один зі способів впливу політичних партій одна на одну для досягнення цілей. І, чесно кажучи, я вважаю, що нам потрібно покращити безпеку нашого кордону. Ми маємо понад 200 тисяч нелегалів лише за останній рік", — пояснює конгресмен-демократ від штату Каліфорнія Джим Коста.

Погоджується із демократом і його політичний опонент конгресмен-республіканець від штату Нью-Джерсі Кріс Сміт. "Це один зі способів змусити адміністрацію Байдена нарешті зосередитись на нашому кордоні, чого вони не роблять" — вважає він.

Окрім того, за словами Сміта, адміністрація Байдена не надала чітких пояснень Конгресу, чи нинішня затримка з допомогою Україні має критичний вплив на полі бою вже зараз.

"І, відверто кажучи, Конгресу не пояснили, чи Україна перебуває в реальній загрозі прямо зараз. Так, вона може дійсно бути під загрозою через місяці. І авжеж, чим швидше ми відновимо потік допомоги, — бо озброєння не надходить миттєво, — тим краще. І якщо ці два законопроєкти розділять, це теж нормально. Але мені не подобається впертість нашої адміністрації, яка не хоче гарантувати безпеку нашого власного кордону. Тож ми таким чином намагаємося привернути їхню увагу", — каже Сміт.

Бред Шнайдер, конгресмен-демократ від штату Іллінойс стверджує, що ці два законопроєкти пов’язані єдиною метою — захистити суверенітет та кордони обох держав.

Водночас, за словами республіканського конгресмена від штату Техас та голови комітету із закордонних справ Майкла Маккола, допомога Україні у тандемі з посиленням кордону США пояснить звичайним американцям, що підтримка партнерів не заважає одночасно вирішувати й проблеми всередині власної держави.

"Це свого роду компроміс. Якщо ми зможемо отримати потужний пакет для безпеки нашого кордону, це допоможе надіслати сигнал нашим людям тут, що ми можемо робити й те, й інше. Тут немає вибору "або — або", ми можемо не лише захистити свій кордон, але й захистити Україну", — каже Маккол.

Попри те, що спочатку посилити охорону кордону США та поєднати це питання з допомогою Україні вимагали саме республіканці в Палаті Представників, нині голоси на підтримку цієї ініціативи все частіше лунають як від законодавців Сенату, так і від демократів загалом. Представники обох партій наголошують, що нелегальний перетин кордону США з Мексикою перетворився у справжню кризу та вимагає термінового вирішення.

Але є й застереження. Так, за словами Криса Мерфі, сенатора-демократа від штату Коннектикут, пов'язувати Україну з міграційною кризою в США — це те саме, що "тримати українську допомогу в заручниках" складного внутрішнього американського питання. Законодавець наголошує, що Вашингтон не може провести двопартійну імміграційну реформу протягом останніх 40 років.

допомога сша україна-сша кордон підтримка україни міграція

Знак гривні
Знак гривні