Політичне керівництво використовує Безуглу як "семафор" для головкома ЗСУ (ПОГЛЯД)

Військовослужбовець ЗСУ, у цивільному житті журналіст Дмитро Лиховій аналізує на своїй фейсбук-сторінці скандал, який викликали інформаційна атака народної депутатки від "Слуги народу" Мар'яни Безуглої на діяльність вищого військового керівництва країни. Texty.org.ua публікують незначно адаптовану пряму мову Лиховія.

Скриншот від медіаекспертки Оксани Мороз
Скриншот від медіаекспертки Оксани Мороз

Здавалося б, можна було б від неї відмахнутися, як від міського божевільного, і запитувати, як Оболонь могла за таке проголосувати. Але ж ні, все серйозно.

Мар'яна Безугла — цілий заступник голови оборонного комітету Верховної Ради часів війни від владної партії. І пише вона загалом серйозні речі, в основі яких типу цивільний контроль над армією — про це ще до повномасштабки говорили західні партнери, і це частково вписано в закон про нацбезпеку 2018 року (до речі, саме звідти — зміна командувачів родів/сил ЗСУ за поданням міністра оборони).

Інша річ, що пише ці опуси не сама Безугла. Хто забув і вважає її самостійним політиком — загугліть "Безугла вагнергейт" із вересня 2021 року. Тоді Мар'яна була цілою головою ТСК у справі "вагнергейту" (коли хтось в ОП фактично "злив" операцію "старого" ГУР із виманювання вагнерівців через Білорусь в Україну). Тоді Безуглій давали в руки аркуші з надрукованим текстом "попереднього звіту" цієї слідчої, прости господи, комісії, і Мар'яна на порозі комітету зачитувала ці месиджі пресі — на трійку з мінусом, невиразно, язиком, що заплітався, але так, щоб було зрозуміло: влада невинна, а ГУР поплутав береги.

Далі, в листопаді 2021-го, Мар'яну юзали вже як голову ТСК з Іловайської трагедії. І вона так само читала підготовлені їй політично вмотивовані висновки. Тоді в "котлі" були винні, звісно, папєрєднікі.

Політичне керівництво використовує Безуглу вже не тільки як рупор, а й як таран чи лакмус

Минуло два роки, а політичне керівництво й надалі використовує Безуглу. Тепер уже не тільки як рупор, а й як таран чи лакмус.

Дуже схоже, що Безугла зі своїми постами в ФБ — це такий варіант "українського Жириновського": що в президента на умі — те в нарваного блазня-політикана на язиці.

Бо якби керівництво вважало, що Мар'яна (один із керівників комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки!!! від "Слуги народу") зарвалася, якби керівництво хотіло прикрити цей потік пред'яв — воно б, напевно, це зробило б. Як у випадку із тим самим Тищенком. А Дубінського так і взагалі на тюрячку відправили.

Але ні. Безугла залишається штатною кликушею.

Нагадаю, що в червні минулого року в Лисичанську Мар'яна в камуфляжі називала себе наглядачем і “комунікатором між військовими та вищим керівництвом”. І вже тоді "пресувала" командування та, як розповідали, брала безпосередню участь в постановці завдань командирам підрозділів.

Це вже було за межею. Але ніхто з вищого начальства тоді так і не поставив Мар'яну на місце.

І тепер цілою серією дописів у соцмережі, вже протягом тривалого часу, Безугла підкреслює, що тріщина між командуванням ЗСУ і політичним керівництвом держави існує. І вона поглиблює цю тріщину.

Я не впевнений, чи це частина великої технології, де нас рано чи пізно (не без участі західних партнерів) підведуть до політичного розв'язання війни та до стола переговорів. А там уже й вибори. Перед тим етапом, за логікою, декому було б вигідно підпсувати рейтинг суспільної довіри до головнокомандувача ЗСУ. І взагалі його звільнити. Підсвітивши для аудиторії недоліки армії й конкретних воєначальників (поки що марафон до цього не вдається — за рідкісними винятками типу кейсу Жовкви).

Читайте також: Закиди ОП на адресу Залужного свідчать про розкол в українському керівництві, – NYT

Чи така це насправді "гра вдовгу" — хтозна. Може, й ні.

А те, що Безуглу в системі простих коротких рішень умисно використовують як "семафор" для головкома ЗСУ — так точно.

Хоча очевидно, що людям ці тєлєги не заходять і що в суспільстві є запит на припинення цирку імені М. Безуглої.

Але чим далі у війну, тим більше таких політтехнологій. Ці політичні ігрища не йдуть на користь країні, яка воює, та Збройним силам, яким і так замежно важко.

Поки що від цього виграє лише Росія. І я не здивуюся, що вона є не тільки побічним вигодонабувачем від цієї інформаційної кампанії.

війна політика залужний іпсо безугла

Знак гривні
Знак гривні