Закиди ОП на адресу Залужного свідчать про розкол в українському керівництві, – NYT

Заяви заступника голови Офісу президента Ігор Жовква з критикою Валерія Залужного за його колонку й інтерв'ю журналу The Economist свідчать про розрив між військовим і цивільним керівництвом в Україні.

Фото: facebook.com / ganna_maliar
Фото: facebook.com / ganna_maliar

Про це пише The New York Time.

"Офіс президента Володимира Зеленського в суботу розкритикував верховного головнокомандувача Збройних сил України за те, що він публічно оголосив, що війна зайшла в глухий кут, припустивши, що такі коментарі сприятимуть російському вторгненню. Це був разючий публічний докір, який сигналізував про розкол між військовим і цивільним керівництвом, що намітився в цей і без того складний для України час", – пише NYT.

Видання нагадує, що під час телемарафону заступник голови Офісу президента Ігор Жовква заявив, що твердження Залужного про те, що боротьба з Росією зайшла в глухий кут, "полегшує роботу агресору", додавши, що ці коментарі викликали "паніку" серед західних союзників України.

Водночас Зеленський не погодився з характеристикою бойових дій, яку дав генерал. "Час минув, люди втомилися, незалежно від їхнього статусу, і це зрозуміло, – сказав він на пресконференції в суботу, додавши: "Але це не патова ситуація, ще раз наголошую"

Видання вважає, що ознаки розколу з’явилися в п’ятницю, коли Зеленський звільнив одного з перших заступників генерала Залужного, командувача Силами спеціальних операцій генерала Віктора Хоренка, не надавши пояснень. У суботу міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що він рекомендував звільнити Хоренка, але не буде пояснювати, чому, щоб це "не дало підстав ворогу послабити Україну".

"Таке рішення декого спантеличило, оскільки генерал Хоренко досяг низки успіхів у завданні ударів у тилу ворога, включно з ураженням кораблів та інфраструктури Чорноморського флоту Росії в Криму, а також цілей на території Росії. Далекобійні удари й диверсійні операції спецсил підбадьорили українців.

Але польові командири й військові аналітики відзначили незадоволення в лавах через те, що сприймалося як політично керовані стратегічні рішення, в тому числі запуск десантної висадки через річку Дніпро на півдні України, яка ще не забезпечила плацдарм на утримуваному Росією східному березі. Іншою точкою напруженості стало звільнення командирів батальйонів, які керували підрозділами в контрнаступі на півдні України влітку", – йдеться у публікації.

NYT пише, що американські офіцери, які працювали з генералом Хоренком, були здивовані новиною про його відставку і розповіли про тісні та ефективні робочі взаємини з ним.

Видання додає, що коментатори, зокрема народний депутат України, заявили, що звільнення генерала Хоренка є найбільш значним і потенційно руйнівним політичним втручанням у введення війни на сьогодні.

"Звільнення виглядає як політичне втручання у збройні сили та їхні бойові дії, – цитує NYT Соломію Бобровську, членкиню парламентського комітету з питань оборони та розвідки. – Це велика помилка, і вона матиме наслідки".

розкол ссо війна політика залужний оп

Знак гривні
Знак гривні