Військо отримає далекобійні ударні дрони нового зразка: що відомо про "Морок"

Українські військові отримають далекобійні ударні безпілотники нового зразка, що уражатимуть цілі у глибокому тилу на території Росії.

Фото: твіттер (X) Притули
Фото: твіттер (X) Притули

Про це повідомив волонтер Сергій Притула.

"Місяць тому ми з вами зібрали 177 млн на 101 далекобійний дрон-камікадзе «Морок» в рамках мегазбору «Можем павтаріть». І ось перші літачки вже готуються до передачі відповідним структурам", — розповів Притула.

Притула анонсував узимку "бавовну на болотах", тож вперше представлений широкій публіці дрон під назвою “Морок”, вочевидь, має завдавати глибоких ударів на території РФ.

Як пише Мілітарний, схожим чином торік були придбані дрони “Бобер”. Але порівняно з останнім “Морок” став меншим та дешевшим — близько 1,7 млн гривень проти 4 млн за один “Бобер”.

Читайте також: Вітчизняна "зброя помсти". Як народився секретний проєкт Black Box і що у "чорній коробці"

Точні технічні характеристики безпілотника не повідомляються, однак, судячи з поставлених задач, дальність польоту має становити сотні кілометрів. Довжина безпілотника складає близько 1,5 м, розмах крил приблизно 1,5 м, зазначає видання.

"Аеродинамічна схема літака подібна тим, що використовуються у швидкісних реактивних літальних апаратах. Проте чорна надбудова у хвості фюзеляжу одразу за кілем схожа на двигун внутрішнього згорання.

На безпілотнику візуально відсутні оптичні прилади, що може говорити про використання вже традиційної схеми управління польотом за допомогою інерційної системи з корекцією по сигналах GPS без залучення оператора", — пояснює особливості моделі мілітарний портал.

Нагадаємо, 16 листопада міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що українська оборонна промисловість вийшла на серійне виробництво ударних дронів аналогічних іранським Shahed-136.

За словами міністра, йдеться про випуск десятків дронів-камікадзе на місяць. Він зазначив, що це дрони нового зразка, які раніше не були публічно представлені.

волонтери вибухи в рф Морок українські бпла війна дронів

Знак гривні
Знак гривні