Переламати позиційний характер війни. Як західні експерти оцінюють статтю Залужного

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний у своєму есе, опублікованому у виданні The Economist описує п'ять напрямків, за якими варто рухатись, щоб переламати небезпечний для України позиційний характер війни. Західні експерти проаналізували статтю Залужного й розповіли про свої висновки, пише Голос Америки.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

На думку Кароліни Херд з Інституту вивчення війни, Залужний навмисно звертається до західної аудиторії.

"Вважаю, що Залужний дуже обережно викладає той факт, що доктрина та підручники НАТО не дуже добре себе проявили в українських реаліях. Тому, якщо НАТО братиме участь й надалі в підготовці українських резервів, потрібно врахувати цю особливість", – каже Херд.

Аналітикиня додає, що якщо заморозити лінію зіткнення, Росія матиме час перезавантажитись. Вона зможе мобілізувати свій ВПК і, що найважливіше, провести важливі військові реформи для відновлення своїх збройних сил.

Чому доктрина НАТО не працює

Полковник США у відставці Роберт Гамільтон, який зараз досліджує Євразію в американському Інституті вивчення зовнішньої політики, пояснює, в чому саме була помилковою доктрина НАТО.

"І росіяни, і американці мали свої версії однієї й тієї ж доктрини ведення війни. Вона передбачала, що далекобійні точні удари, розвідка і спостереження зроблять маневрові атаки застарілими. Ідея полягала в тому, що ви завдаєте глибоких ударів, вражаєте логістику, командні пункти та критичні вузли, а маневр танками та піхотою стає другорядним. Це не спрацювало", – каже колишній американський військовий.

Мета Путіна "перечекати" Захід, додає Гамільтон: "Київ та українці продовжать боротьбу, але їхні спроможності будуть значно обмежені, якщо перекриється західний "трубопровід". Україна змушена буде перейти до партизанської війни, не маючи можливості проводити конвенційні операції".

Як переламати хід війни

Обидві сторони досягли паритету в озброєнні, а велика кількість дронів та супутників ускладнює будь-які маневри й зникає ефект раптовості. Про це каже американський генерал Джеймс Рейні.

"Збройні сили будуть під постійним спостереженням чи то з космосу, чи іншими засобами. Їхні дії завжди будуть бачити. Це велика проблема, вочевидь, для тих військових, які звикли, що маневрова війна побудована на засідках і раптовості. Але це не кінець світу. Тому що одна справа бачити дії противника, а зовсім інша справа розуміти, що саме він робить", – вважає Рейні.

Для того, щоб зламати паритет, потрібна винахідливість. Так як це було, приміром, під час Харківської операції торік, додає Роберт Гамільтон.

"Якщо патова ситуація і буде подолана, то за допомогою дуже винахідливих операцій. Це буде щось, що одна сторона зробить, а інша цього не очікує. Це призведе, як ми військові це називаємо, до «петлі прийняття рішень», коли противник завжди буде на крок позаду", – каже колишній військовий.

Слабкості росіян

Значною перевагою, якою Україна може скористатись в плануванні операцій, може стати слабкість військового командування Росії, вважають в американському Інституті вивчення війни. Це, мовляв, добре видно по так званих «м`ясних» штурмах росіян в Авдіївці на Донеччині.

"Штурми Авдіївки так само провальні, як і свого часу штурми Вугледару, з мінімальними тактичними здобутками. Ми в Інституті вивчення війни щоразу приголомшені, коли бачимо як це повторюється, думаємо, що врешті росіяни зробили якісь висновки. Та насправді у росіян проблема в комунікації серед найвищих ешелонів військового командування. Вугледар та Авдіївку штурмували різні підрозділи збройних сил. І вони між собою не контактують", – пояснює аналітикиня ISW Кароліна Херд.

залужний позиційна війна аналітика західні експерти

Знак гривні
Знак гривні