"Безпечне небо". Тімоті Снайдер запустив збір на українську розробку, що виявляє ракети та "шахеди"

Американський історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер став “обличчям” збору коштів на систему ситуаційного оповіщення Повітряних сил ЗСУ «Безпечне небо».

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров й історик Тімоті Снайдер. Джерело фото: телеграм Федорова
Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров й історик Тімоті Снайдер. Джерело фото: телеграм Федорова

Про це повідомляє платформа United24.

Система сенсорів ідентифікації повітряних цілей «Безпечне небо» — це сучасна українська розробка. Вона здатна виявляти повітряні цілі, навіть ті, що летять на малих висотах, а також прогнозувати їхній маршрут для подальшої нейтралізації. Завдяки штучному інтелекту система також передбачає, звідки можуть виникнути наступні загрози.

«Безпечне небо» ефективно показала себе в тестовому режимі як проти крилатих ракет, так і проти БПЛА “Shahed-136”. Під час випробувань в 11 регіонах України вона виявила 100% повітряних загроз без жодної помилки.

Для ефективного захисту країни потрібно 12 500 акустичних сенсорів. Перша ціль — 2 500 сенсорів загальною вартістю 950 000 $.

«Немає сумніву, що Росія знову завдаватиме ударів по цивільній інфраструктурі. Потрібно бути готовими до зими на рівні всієї країни. Разом ми можемо створити «Безпечне небо» над Україною та захистити як інфраструктуру, так і цивільне населення від терористичних атак», — наголошує Снайдер.

Як працює «Безпечне небо», Снайдер побачив на власні очі, відвідавши разом із віцепрем’єр-міністром Михайлом Федоровим пункт управління сил оборони, які забезпечують протиповітряний захист Київської області.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року Снайдер приєднався до амбасадорів фандрейзингової платформи United24, 
у листопаді запустив збір на систему протидії дронам «Ловець шахедів» для Києва, а вже у лютому 2023-го закрив його, зібравши 1 268 196 доларів.

Збір на систему "Безпечне небо" тут.

збір на зсу захист неба снайдер пс зсу

Знак гривні
Знак гривні