Україна планує перетворити зиму на зброю проти окупантів, атакуючи командні центри й логістику – NYT

Тимчасом як Росія намагатиметься використати зиму як зброю проти українського цивільного населення, Сили оборони України атакуватимуть командні центри й лінії постачання в тилу росіян.

Про це пише The New York Times.

Знижувати боєздатність

"Оскільки лобові атаки виявляються важкими й смертоносними, "глибока війна", яку ведуть обидві сторони, набуває додаткового значення. Україна сподівається, що цілеспрямовані удари по командних центрах, складах боєприпасів, лініях постачання і базах, віддалених від фронту, неухильно знижуватимуть боєздатність Росії.

Рішення Байдена надати Україні ракети великої дальності ATACMS, які прибули лише останніми днями і мають радіус дії 100 миль, дає Києву можливість націлюватись на російські позиції по всій окупованій території, окрім окремих районів Криму.

Кожна миля, яку Україна зможе просунути вперед на півдні – де фронт розкинувся лише на відстані близько 60 миль від моря в будь-якій точці – створить нові проблеми для російських військ", – пише видання.

Проте, як зазначають аналітики, цього року Росія виявилася більш пристосованою до умов ведення бойових дій, і вона може спробувати змінити маршрути постачання або використати власну артилерію і повітряно-десантну зброю для протидії українським обстрілам.

Які потужності має Росія

Полковник Антс Ківісельг, голова військової розвідки Естонії, заявив, що Росія все ще має близько чотирьох мільйонів артилерійських снарядів − достатньо, щоб продовжувати війну низької інтенсивності ще один рік. Він також процитував доповіді західних розвідок, в яких йдеться про те, що Північна Корея нещодавно передала артилерійські снаряди до Росії на основі супутникових даних, і за його оцінкою, було доставлено до 350 000 снарядів.

Джек Вотлінг, науковий співробітник і фахівець з наземної війни в Королівському інституті об'єднаних служб Великобританії (RUSI), написав, що цілком ймовірно, що Росія матиме "матеріальну перевагу" в найближчі місяці, і що "Київ повинен воювати обережно, якщо він хоче зберегти ініціативу".

Рік тому Росія виробляла близько 40 ракет дальнього радіуса дії на місяць, зараз − понад 100 на місяць, повідомляють аналітики RUSI.

"Україна також нарощує внутрішнє виробництво озброєнь, виділивши понад 1 мільярд доларів на виробництво безпілотників і запрошуючи західних виробників озброєнь до партнерства в розробці нових видів озброєнь.

Але незрозуміло, як швидко вона зможе наростити виробництво, і Україна залишається глибоко залежною від своїх союзників у військовій та фінансовій підтримці.

Президент Байден просуває пакет допомоги Україні на суму 61 мільярд доларів, що є критично важливим проявом підтримки, але залежить від фракції республіканців у Палаті представників, які дедалі скептичніше ставляться до подальших витрат на Україну, особливо у світлі нових витрат на боротьбу Ізраїлю з ХАМАСом", − пише NYT.

Послабити логістику окупантів

Якщо російські війська будуть втягнуті в оборону на широкому фронті, "тоді російські війська опиняться на вулиці, мокнутимуть і мерзнутимуть, − зазначає аналітик RUSI Джек Вотлінг. − Якщо цілеспрямовані удари можуть погіршити їхню логістику, то обмежена підготовка і польова техніка російських військ може максимізувати кліматичні втрати".

Іншими словами, навіть якщо Росія використовувати зиму як зброю проти українського цивільного населення, Київ намагатиметься вивести з ладу російські центри забезпечення далеко за лінією фронту і перетворити зиму на зброю проти деморалізованих російських солдатів.

логістика боєздатність аналітика війна зима

Знак гривні
Знак гривні