Полонений правозахисник Буткевич, якому росіяни "шиють" абсурдну справу, здобув відзнаку Анни Франк

Український правозахисник, журналіст, громадський діяч і військовий Максим Буткевич, полонений росіянами, став лауреатом спеціальної відзнаки імені Анни Франк.

Фото: Оксана Маркарова/Фейсбук
Фото: Оксана Маркарова/Фейсбук

Про це повідомила пані посол України в США Оксана Маркарова.

"#FreeMaksymButkevych. Дуже зворушена церемонією вручення нагороди імені Анни Франк, яку щорічно проводить Посольство Нідерландів у США. Нею удостоюють осіб за вагомий внесок у справу захисту прав людини, боротьбу з антисемітизмом, расизмом та мовою ворожнечі", – написала Маркарова.

Відзнаку сина приїхав одержати батько Максима, професор Олександр Буткевич.

Оксана Маркарова розповіла, що у своїй промові під час церемонії вручення нагород згадала про каштан біля фамільного будинку Анни Франк в Амстердамі, який став символом правозахисної нагороди.

"Про каштан, який є символом незламного Києва, нашої столиці, що була окупована нацистами у 1941 році та яку в лютому 2022 році намагалися окупувати російські війська. Саме завдяки таким незламним воїнам, як Максим, нам вдається продовжувати боротьбу за нашу незалежність і за нашу перемогу", – додала Маркарова.

393693093_6750267685049962_1555408949152814119_n

Фото: Оксана Маркарова/Фейсбук

Нагадаємо, Максим Буткевич є учасником Революції на граніті, журналістом, співзасновником ZMINA та Громадського радіо, координатором "Ресурсного центру допомоги вимушеним переселенцям", учасником Комітету солідарності з заручниками Кремля та активістом кампанії за звільнення з Росії українських політв’язнів.

Буткевич мобілізувався у перші дні повномасштабного вторгнення, у червні 2022 року потрапив у полон в Луганській області. Росіяни винесли йому вирок нібито за замах на вбивство двох цивільних осіб та позбавили волі на 13 років (про це докладніше тут).

нагорода буткевич права людини полонені

Знак гривні
Знак гривні