Як Росія та Китай можуть скористатися війною в Ізраїлі, – The Economist

Британський тижневик The Economist аналізує, які вигоди можуть отримати Росія та Китай від війни між Ізраїлем і ХАМАСом. ТЕКСТИ публікують головні висновки статті.

Джерело фото: Главком
Джерело фото: Главком

Путін у Китаї, Байден в Ізраїлі

Видання нагадує, що 16 жовтня Владімір Путін розмовляв з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, а також з лідерами Єгипту, Ірану, Сирії та Палестинської автономії. Путін висловив співчуття у зв'язку з загибеллю ізраїльтян, але не засудив напади ХАМАС. Російський самодержець також закликав до припинення вогню і поклав відповідальність за кризу на США.

"Ці дзвінки підтверджують дві речі: віддалення Росії від Ізраїлю і те, що Кремль розглядає війну між Ізраїлем і ХАМАС як можливість послабити Захід і відвернути його увагу", – пише британський тижневик.

The Economist наголошує, що російські зусилля з дестабілізації Заходу схвалює Китай. Тоді як Путін у Пекіні бере участь в організованому Сі Цзіньпіном саміті "Поясу і шляху", Джо Байден в Ізраїлі зустрічається з Нетаньягу, намагаючись сформувати військову відповідь Ізраїлю, розв'язати проблеми допомоги для Гази та стримати Іран та його маріонеток.

Читайте також: У що може вилитися атака ХАМАС на Ізраїль. Тімоті Снайдер про терор і боротьбу з ним

"Графіки польотів президентів-суперників ілюструють світ, який розділений через Україну, Близький Схід і не тільки", – йдеться у статті.

Донедавна "любі друзі" Путін і Нетаньягу

Британське видання нагадує, що Нетаньягу донедавна називав Путіна своїм "любим другом". За останні роки він відвідав Росію десятки разів. Ізраїльський прем'єр улягав російському президенту через роль РФ у Сирії, найбільш нестабільному найближчому сусідові Ізраїлю.

"Нетаньягу хотів бути впевненим, що Ізраїль зможе вільно переслідувати свої власні інтереси в Сирії, включно з періодичними повітряними ударами, без перешкод з боку Росії. Дехто стверджує, що Біньямін Нетаньягу, домінантний політик в Ізраїлі протягом останніх двох десятиліть, також має симпатію до сильних людей, таких як Путін. Він не наважувався критикувати Росію за її вторгнення в Україну, а коли й висловлював незгоду з цим, то робив це дуже тихо. Він також не надав Україні зброю, попри її прохання.

Між Росією та Ізраїлем існує багато потенційної спорідненості: 15% ізраїльтян розмовляють російською мовою через своє походження з колишнього Радянського Союзу. Путін, схоже, захоплюється Ізраїлем як сильною регіональною державою, яка не боїться використовувати свою вагу, і вітає очевидну байдужість пана Нетаньягу до демократичних невдач Росії", – йдеться у публікації.

Але попри всі прояви теплоти, додає The Economist, російська підтримка палестинського націоналізму не похитнулася ще з радянських часів, коли Росія допомагала тренувати палестинських бойовиків і озброювала арабські країни, які напали на Ізраїль у 1973 році. Росія вже давно ближча до таких країн, як Сирія, ніж до Ізраїлю. До того ж дедалі тепліші відносини Росії з Іраном почали створювати напруженість у відносинах РФ та Ізраїлю ще до нападу ХАМАС.

Вигоди для Росії, Ірану, Китаю

"Путін, мабуть, не буде проти, якщо війна Ізраїлю проти ХАМАС загостриться і пошириться на інші частини арабського світу. ХАМАС вже допоміг відвернути увагу Заходу від війни в Україні. Джо Байден намагається отримати схвалення Конгресу на подальшу допомогу Україні, прив'язавши її до пакета надзвичайної допомоги Ізраїлю. Але навіть якщо це вдасться, розширення пожежі на Близькому Сході неминуче зменшить потік боєприпасів в Україну, що дуже вигідно для Росії.

Читайте також: Якщо конфлікт затягнеться, то Глобальний Південь може стати на сторону палестинців. Це ламає плани України

Ширша війна, ймовірно, принесла б вигоди як Росії, так і Ірану. Першою з них було б різке зростання цін на нафту і газ, що допомогло б обом хворим економікам і дало б Путіну додаткові гроші для фінансування його війни в Україні. Друга – це зрив американських планів на Близькому Сході. ХАМАС вже прислужився іранським і російським інтересам, відклавши на невизначений термін спірну мирну угоду між Ізраїлем і Саудівською Аравією, на яку США витратили багато часу і зусиль, намагаючись її укласти", – пише The Economist.

Видання додає, що з тих самих причин Китай також відмовився підтримати Ізраїль, засудивши ХАМАС. Поки що Китай лише висловив стурбованість "нинішньою ескалацією напруженості і насильства між Палестиною та Ізраїлем". Згідно з повідомленням у Wall Street Journal, зіставляючи підготовку добре озброєних ізраїльських військ, які незабаром увійдуть до Гази, з фотографіями американських військових кораблів, які, вочевидь, прямують до зони конфлікту, китайські ЗМІ створюють враження, що операція проводиться під керівництвом Вашингтона.

"Як і Росія, Китай буде радий бачити, що Сполучені Штати загрузли в регіоні, а їхній авторитет поставлений під сумнів. Китай допоміг зближенню між Іраном і Саудівською Аравією на початку цього року частково в надії підірвати світовий порядок, очолюваний США. Можливо, він і не здогадувався про плани ХАМАС, але навряд чи шкодує про спричинені ними потрясіння", – резюмує видання.

росія-іран росія-китай війна ізраїль глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні