ATACMS для України: чому США перетнули чергову "червону лінію" Путіна і хто переконав Байдена надати ракети, – NYT

Американське видання The New York Times пише про те, як адміністрація президента США Джо Байдена наважилася передати українській армії ракети ATACMS. ТЕКСТИ публікують ключові фрагменти статті.

Запуск ракети ATACMS з ПУ M270 MLRS Фото: Wiki/US Army
Запуск ракети ATACMS з ПУ M270 MLRS Фото: Wiki/US Army

"З перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну Володимир Зеленський говорив президенту США Джо Байдену, що є одна зброя, яка потрібна йому понад усе. І це ракети великої дальності, відомі як ATACMS, які можуть досягати авіабаз і російських військ на відстані понад 160 кілометрів за лінією фронту.

Протягом більшої частини 18 місяців Байден давав одну відповідь, як публічно, так і під час своїх іноді напружених приватних зустрічей із Зеленським: Ні.

Читайте також: Ні-ні-ні-так. Який вигляд має битва за Україну зсередини Білого дому (переклад із The New Yorker)

Він сказав, що ця зброя може перетнути одну з "червоних ліній" президента Росії Владіміра Путіна, і тому варто серйозно поставитися до такої ймовірності, оскільки російський диктатор періодично погрожував застосувати тактичну ядерну зброю", – пише видання.

NYT зазначає, що після вибухів на двох авіабазах на підконтрольній Росії території на півдні й сході України у вівторок стало зрозуміло, що Байден знову змінив свою думку. Серед уламків російських гелікоптерів з'явилися докази того, що бази були уражені американськими ракетами ATACMS, які були останнім великим невиконаним проханням Зеленського.

Читайте також: Через удари по аеродромах у Бердянську та Луганську в окупантів "болючі втрати". Усе про операцію "Dragonfly"

Хто тиснув на Байдена

Кілька посадовців американської адміністрації розповіли New York Times, як відбувався процес ухвалення рішення про постачання ATACMS Україні. І за їхніми словами, проблема була зовсім не в надмірній обережності Байдена, який відмовляв Києву доти, доки тиск на нього не став непереборним.

Тиск на Байдена щодо надання Україні ATACMS був чималий

У цьому випадку тиск був чималий. Частково він походив від членів Конгресу, зокрема від депутата Джейсона Кроу, демократа від штату Колорадо і колишнього армійського рейнджера. Він звернувся до Білого дому, наголосивши, що Україні потрібна зброя "для ураження глибоких ліній постачання і російських командних і контрольних центрів". Кроу додав, що тоді як системи, вже надані Україні, використовуються "з руйнівним ефектом", росіяни "пристосувалися до того, щоб ключові об'єкти перебували поза межами їхньої досяжності".

Поштовх також надійшов від Зеленського на саміті НАТО у Вільнюсі в липні, коли український лідер не приховував свого гніву з приводу того, що Джо Байден і канцлер Німеччини Олаф Шольц заблокували будь-яку чітку заяву про те, що Україна перебуває на шляху до членства в НАТО.

З відтінком гіркоти він сказав журналістам, що "немає жодного рішення" від Байдена щодо питання ATACMS, і додав: "Краще не порушувати це питання, тому що є очікування народу, військових, всіх". Було б краще, за його словами, "спочатку зробити це, а потім поділитися інформацією про те, як це сталося".

Як Білий дім ухвалював рішення

Але чиновники в Білому домі наполягають, що адміністрація провела ретельну перевірку, щоб переконатися, що зброя відповідає потребам. У липні, за словами помічників Байдена, вони приїхали подивитися на те, що один з них назвав «чітким прикладом застосування» ATACMS. Це був той же приклад, який описав Кроу: використання ракет для ураження ліній постачання і авіабаз, до яких Україна не могла дотягнутися. На зустрічі 14 липня в офісі радника президента США з національної безпеки, Джейк Салліван і його перший заступник Джон Файнер обговорили з невеликою групою чиновників можливі варіанти розвитку подій.

Міністр оборони Ллойд Остін був проти надання Україні ATACMS, держсекретар Ентоні Блінкен – за

"Їхнє дослідження з'явилося в момент розколу в адміністрації Байдена. Держсекретар Ентоні Блінкен вже давно наполягав на тому, щоб надати українцям більше зброї якнайшвидше. В іншому разі, за словами Блінкена, могло скластися враження, що Сполучені Штати неохоче надають допомогу і реагують на неї. На публіці він був більш стриманим, кажучи, що лише він "схиляється до того, щоб надати Україні зброю".

Міністр оборони Ллойд Остін зайняв іншу позицію. Сполучені Штати мали обмежені запаси ATACMS, і передача їх українцям, які витрачали боєприпаси набагато швидше, ніж потрібно, зробила б Сполучені Штати та їхніх союзників вразливими. Готовність – це не просто слово, стверджував Остін, це необхідність", – пише NYT.

Існувало також бюджетне питання. Білий дім витрачав понад 40 мільярдів доларів, виділених Конгресом на військову допомогу Україні, і дедалі більше республіканців виступали проти збільшення витрат. Системи ATACMS коштували недешево, близько 1,5 мільйона доларів кожна.

Залякування ескалацією вже не працювало

До вересня група, яку організували Салліван і Файнер, повернулася з аналізом і пропозицією. Вони дійшли висновку, що ескалація більше не головна проблема. Британія почала постачати свої ракети Storm Shadow в червні, з дальністю, що наближається до ATACMS, і Путін майже не відреагував на це, розповідає NYT.

Організована Салліваном група аналітиків дійшла висновку, що ескалація більше не головна проблема

Цілями були вертольоти й інші літальні апарати, які росіяни накопичили на окупованій території. На зустрічах Остін погодився з таким планом, оскільки обговорювана версія ATACMS мала радіус дії лише 160 кілометрів і була озброєна касетними боєприпасами, щоб завдати максимальної шкоди незахищеним цілям, таким як літаки.

Пропозицію щодо ATACMS підтримали інші посадовці адміністрації, і Байден погодився. Він повідомив про це Зеленському під час їхньої зустрічі у Вашингтоні минулого місяця, але вони домовилися не оголошувати про це рішення.

Інформація про це просочилася у ЗМІ, але час поставок залишався в таємниці, що було частиною зусиль, спрямованих на те, щоб застати росіян зненацька, перш ніж вони встигнуть відвести свої вертольоти з зони досяжності.

Від ТЕКСТІВ: В іншій статті NYT пише з посиланням на двох західних чиновників, що США відправили в Україну близько 20 ракет. Видання зазначає, що ATACMS, надані для потреб Сил оборони України в невеликій кількості, є касетним боєприпасом, який викидає 950 невеликих бомб, здатних завдати шкоди на великій території.

ATACAMS зеленський україна-сша байден

Знак гривні
Знак гривні