Комбінована атака у складних погодних умовах. Маршрути ракет й "шахедів" 16 жовтня (КАРТА)

Уночі 16 жовтня російські війська атакували Україну з кількох напрямків, застосувавши балістичне озброєння, керовані авіаційні ракети та ударні безпілотники. У деяких містах пролунали вибухи. ТЕКСТИ нанесли на карту приблизний маршрут боєприпасів, візуалізувавши інформацію з телеграм-каналу war_monitor.

Як повідомили у Повітряних силах ЗСУ, усього зафіксовано застосування однієї балістичної ракети «Іскандер М», п’яти керованих авіаційних ракет Х-59 та 12 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”.

Росіяни атакували авіаційними ракетами північні та східні регіони України, "шахеди" ж спрямували у різних напрямках, зокрема на захід. Під атакою дронів-камікадзе опинилися Кропивницький, Миргород, Хмельницький, Старокостянтинів.

Повітряні сили ЗСУ знищили дві керовані авіаційні ракети Х-59 та 11 “Shahed-136/131”.

Особливості атаки

Як зазначила речниця Південного оперативного командування ЗСУ Наталія Гуменюк, повітряні цілі знову мали складну траєкторію руху.

Так, російські війська розраховували маршрути, щоб "Шахеди" оминали системи ППО ЗСУ. Крім того, бійцям ЗСУ доводилося збивати ворожі "Шахеди" у складних погодних умовах, оскільки на півдні країни були шторми, а також – сильний поривчастий вітер.

У південних регіонах ударних дронів ворога було не так багато – в основному "Шахеди" були сконцентровані на переході в інші області.

"Водночас говорити про нову тактику рано. Вони продовжують маневрову тактику. Те, що вони вже застосовували", – пояснила Гуменюк.

Де були влучання

Повітряні сили України оголосили про роботу ППО у районах Хмельницького і Старокостянтинова на заході, Кропивницького в центрі та Миргорода у Полтавській області.

Як повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак, уночі росіяни атакували Дніпропетровщину ракетами − одну вдалося збити, інша поцілила у Дніпровському районі.

Водночас очільник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович поінформував про влучання в області: "Всю ніч ворог тероризував Кіровоградщину ракетами і дронами. Працювало ППО. Є збиття, на жаль, є й влучання. Одну людину доставлено в лікарню". Він додав, що руйнувань цивільної інфраструктури немає.

У Полтавській області у результаті російської атаки постраждали двоє дорослих і 10-річна дитина, вони перебувають у лікарні. "Вночі ворог атакував Полтавщину ракетами та БПЛА. У Миргородському районі було чутно звуки вибухів. На щастя, влучань в цивільну чи критичну інфраструктуру немає. Проте уламки ракети пошкодили кілька приватних будинків", − зазначив голова Полтавської ОВА Філіп Пронін.

Як повідомив перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін, в області активно працювали сили ППО. Руйнувань та постраждалих немає.

маршрут ракет ППО маршрут дронів обстріли атака дрони карта

Знак гривні
Знак гривні