Скільки бронетехніки втратили російські війська під Авдіївкою і як просувається наступ ЗС РФ

Російські війська під Авдіївкою Донецької області зазнають великих втрат, а наступ росіян просувається повільно.

Про це йдеться у свіжому огляді Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що 10 жовтня російські війська розпочали значні та тривалі наступальні дії навколо Авдіївки Донецької області. Росія проводила одночасні атаки військ на північний захід, захід і південь від Авдіївки з використанням бронетанкових штурмових груп, вертольотів і зосередженої артилерії.

Голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш повідомив, що російські війська проводять штурми за підтримки авіації в 10-12 напрямках навколо населеного пункту.

Українські військові спостерігачі назвали російські наступальні операції проти Авдіївки "великим наступом" і відзначили, що російські війська використовували в боях незвично велику кількість бронетехніки.

Avdiivka and Donetsk City Battle Map Draft October 12,2023

Аналітики інституту вказують, що станом на 12 жовтня російські війська не забезпечили жодного значного прориву під Авдіївкою і навряд чи зможуть негайно відрізати українські сили в місті.

За оцінками ISW, з 10 жовтня російські війська захопили 4,52 кв. км території з різних напрямків навколо Авдіївки, і що російські війська перебувають на відстані 3,32 км від української наземної лінії зв'язку вздовж траси О0562 з півдня і 5,25 км з півночі від Авдіївки, а російські заяви про просування за межі цих відстаней, вочевидь, перебільшені.

"Російські джерела стверджують, що російські війська намагаються створити котел навколо українських сил в Авдіївці, але швидко визнали, що нинішнє просування є повільним.

Геолокаційні дані свідчать про те, що станом на 12 жовтня російські війська здійснили обмежене просування на північний захід, південь і захід від Авдіївки й не створили безпосередньої загрози оточення українських сил", – йдеться у звіті.

Втрати росіян

Експерти ISW пишуть, що російські війська, ймовірно, втратили щонайменше батальйонну тактичну групу (БТГр) бронетехніки під час наступальних операцій навколо Авдіївки.

Зазначається, що з 10 по 12 жовтня під Авдіївкою українські сили знищили 33 російські бронемашини та 15 танків. За найскромнішими оцінками, ЗСУ знищили щонайменше 36 російських бронемашин, включаючи танки, бронетранспортери та їх модифікації.

На кадрах, опублікованих 11 жовтня, видно, як російська бронетехніка в колоні під Авдіївкою падає у водоймище, а на кадрах з геоприв'язкою, опублікованих 11 і 12 жовтня, видно, як українські війська завдають ударів по колонах російської техніки в районі міста, що обороняється.

"Ці кадри вказують на те, що російські бронетанкові війська, можливо, не застосовують уроки, отримані під час попередніх наступальних операцій під Вугледаром у лютому 2023 року або навколо Києва в березні 2022 року, коли українські війська знищили колону російської бронетехніки, що безладно просувалася вперед", – йдеться у звіті.

Українські сили, що обороняються, завдають відносно великих втрат і придушують російську логістику під Авдіївкою, що сповільнює темпи російського наступу, пишуть аналітики.

"Російський інформаційний простір, ймовірно, перебільшує ступінь російських успіхів на Авдіївському фронті й робитиме це й надалі, попри військові невдачі або повільний темп просування. Російські джерела святкують російські наступальні операції, але майже не реагують на значні втрати техніки, зазнані лише за кілька днів боїв", – підсумовує ISW.

хід війни війна фронт

Знак гривні
Знак гривні