Білий дім розглядає альтернативні шляхи фінансування допомоги Україні, – Politico

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість використання грантової програми Державного департаменту для надсилання додаткової військової допомоги Україні на тлі проблем з фінансуванням від Конгресу.

Про це пише Politico.

Видання зазначає, що президент Джо Байден натякнув на цю стратегію в середу, сказавши, що "є ще один спосіб, за допомогою якого ми можемо знайти фінансування для цього". Він відмовився від подальших коментарів.

Один з чиновників сказав, що в коментарях президента йдеться про "наявні фінансові повноваження", які Конгрес раніше надав адміністрації, "які дозволяють нам надавати додаткову підтримку Україні ще деякий час, якщо Конгрес не діятиме".

01-17

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Одним з варіантів, що розглядається, є використання іноземного військового фінансування — програми Державного департаменту, яка надає гранти або позики для допомоги країнам-партнерам у придбанні зброї та оборонного обладнання, призначеного для України та інших країн, що постраждали від повномасштабного вторгнення Росії.

За даними Державного департаменту, станом на 21 вересня США мали приблизно 650 мільйонів доларів з 4,6 мільярда доларів на зовнішнє військове фінансування, які Конгрес виділив у двох додаткових пакетах для України та "країн, на які вплинула ситуація в Україні".

Утім, пише Politico, посилаючись на чиновника адміністрації, навіть якщо США скористаються фінансовими повноваженнями для закупівлі зброї, Конгрес все одно має дозволити додаткове фінансування для підтримки України.

"Адміністрація також потенційно може попросити Конгрес перенаправити фінансування з інших статей бюджету Пентагону на підтримку України, за словами представника Міністерства оборони, знайомого з перебігом дискусії. Однак цей шлях потребуватиме схвалення законодавців.

Високопоставлений представник Пентагону заявив, що рішення про те, яким шляхом піде відомство, ще не прийнято", — йдеться у статті.

Видання нагадує, що минулого тижня керівництво Пентагону попередило законодавців, що міністерство оборони "вичерпало майже все доступне фінансування допомоги Україні у сфері безпеки". Не залишилося грошей на Ініціативу допомоги Україні у сфері безпеки, програму, за якою Пентагон закуповує нове озброєння та обладнання для Києва, а на поповнення американських запасів залишилося 1,6 мільярда доларів.

Минулих вихідних Конгрес схвалив короткострокове фінансування, щоб уряд працював без нових грошей для України, відсунувши на другий план надзвичайний запит Байдена на 24 мільярди доларів.

Читайте також: Чому спікера Палати представників Маккарті звільнили з посади і до чого тут Україна

Водночас, за інформацією The Washington Post, Білий дім більше не домагається схвалення запиту на додаткове фінансування в розмірі 24 млрд доларів для підтримки України на тлі нестабільності в Палаті представників США. Видання наголошує, що поки в Білому домі не визначилися з новим підходом до збільшення фінансування допомоги Україні. Багато в чому ця стратегія залежатиме від того, хто стане наступним спікером Палати представників.

конгрес сша байден зброя для України допомога сша

Знак гривні
Знак гривні