У США є велика різниця між тривалістю життя людей із вищою освітою і без, – дослідження

Випускники університетів у США живуть набагато довше, ніж люди, які такої освіти не мають.

Про це свідчить дослідження економістів Енн Кейс та Ангуса Дітона з Принстонського університету, пише The Economist.

У 2021 році у віці 25 років американці, які не мають чотирирічної вищої освіти (приблизно дві третини дорослого населення), мали жити в середньому приблизно на десять років менше, ніж ті, хто її має. У 1992 році цей розрив становив третину.

Британський тижневик зазначає, що дослідження ґрунтується на тому, що стало надто очевидним, оскільки наслідки Covid-19 просочилися в оцінки очікуваної тривалості життя.

"Тобто, навіть стаючи багатшою, Америка відстає від інших індустріальних країн за тривалістю життя: покоління тому США були в середині групи, а зараз вони відстають від більшості інших багатих країн світу.

Ще до Covid-19 шанси американців померти молодими зростали, і тому тривалість життя поступово скорочувалася. Великі вбивці, такі як хвороби серця та ускладнення діабету, пояснюють значну частину розриву між Америкою та іншими країнами. Але набагато вищі показники смертності від передозування наркотиків, вогнепальних поранень чи автокатастроф також мають значний вплив, зокрема тому, що вони непропорційно впливають на молодь", – йдеться у статті

20231007_WOC077

Інфографіка: Економіст

Останнє дослідження показує, що наслідки цього далеко не рівномірно розподілені. "Американці з вищою освітою, якби вони були окремою країною, були б одними з найкращих, трохи нижче Японії", – повідомляють автори дослідження.

"Можливо, це не зовсім коректне порівняння, – зауважує The Economist – якби населення інших країн було розподілене так само, то, ймовірно, їхні випускники університетів також жили б довше, оскільки вони багатші й здатні краще захистити себе від небезпеки, ніж ті, хто не закінчив виш".

Автори дослідження, які раніше наробили галасу своєю книгою "Смерті від відчаю і майбутнє капіталізму", припускають, що причиною такої розбіжності є різний статус і несправедливий розподіл робочих місць.

"Це переконлива, але не повна відповідь. Більший відчай може пояснити зростання кількості передозувань наркотиків серед бідних. Але навряд чи це пояснює, чому американці в чотири рази частіше гинуть в автокатастрофах, ніж жителі Німеччини. США не дуже добре справляються із забезпеченням безпеки своїх громадян", – підсумовує The Economist.

смертність тривалість життя дослідження сша

Знак гривні
Знак гривні