Знайомтеся: нові світові торговці зброєю. Де дешево купити дрони, винищувачі та танки, – The Economist

На п'ять найбільших світових продавців зброї (США, Росія, Франція, Китай і Німеччина) припадає понад три чверті експорту. Але нові виробники озброєнь дихають старій гвардії у спину. Вони максимально використовують можливості, створені зміною геополітики. І вони отримують вигоду від російського вторгнення в Україну, пише The Economist. ТЕКСТИ переказують основне зі статті.

Північна Корея

Окрім безпілотників і ракет, таких як КН-23, яка є майже точною копією російської балістичної ракети "Іскандер", КНДР може запропонувати самохідні гаубиці та реактивні системи залпового вогню. За даними джерел в американській розвідці, Північна Корея постачає 152-мм снаряди й ракети типу "Катюша" до Росії вже більшу частину року. Росія робить покупки в Пхеньяні та Тегерані, тому що обидва режими вже настільки сильно піддаються міжнародним санкціям, що їм нічого втрачати. Вони є не стільки "віссю зла", скільки ринком ізгоїв.

Південна Корея

За п'ять років до 2022 року країна піднялася на дев'яте місце в рейтингу продавців зброї, складеному аналітичним центром Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI). Уряд прагне зробити Південну Корею четвертим найбільшим експортером зброї у світі до 2027 року. Торік вона продала зброї на суму $17 млрд, що більш ніж удвічі більше, ніж у 2021 році. Близько $14,5 млрд надійшло від продажу до Польщі.

Розмір і обсяг угод, досягнутих Південною Кореєю з Польщею, яка розглядає себе як країну на передовій оборони Європи від реваншистської Росії, вражає уяву. Угода передбачає постачання 1000 танків К2 Black Panther, 180 з яких будуть швидко доставлені з власних запасів армії, а 820 будуть виготовлені за ліцензією в Польщі.

Це більше танків, ніж є на озброєнні армій Німеччини, Франції, Великої Британії та Італії разом узятих. Пакет також включає 672 самохідні гаубиці К9 Thunder, 288 реактивних систем залпового вогню K239 Chunmoo і 48 винищувачів четвертого покоління KAI T-50 Golden Eagle за зниженою ціною.

Polish_20221104_125502945

Самохідна пускова установка K239 Chunmoo. Фото: Мілітарний

Успіх Південної Кореї в збройовому бізнесі пояснюється конкурентними цінами, високою якістю озброєнь і швидким постачанням, вважає Том Волдвін з Міжнародного інституту стратегічних досліджень, аналітичного центру, що базується в Лондоні. Сімон Веземан з SIPRI каже, що підтримка з боку уряду і привабливі кредитні умови також мають вирішальне значення для успіху Південної Кореї.

Туреччина

Якщо Південна Корея є беззаперечним лідером серед нових експортерів озброєнь, то друге місце посідає Туреччина. З моменту приходу до влади в 2002 році керівна партія "Партія справедливості та розвитку" вливає гроші в оборонну промисловість країни.

SIPRI вважає, що між 2018 і 2022 роками експорт озброєнь Туреччини збільшився на 69% порівняно з попереднім п'ятирічним періодом, а її частка на світовому ринку озброєнь подвоїлася. Згідно з липневим звітом місцевого галузевого органу, вартість експорту оборонної та аерокосмічної продукції у 2022 році зросла на 38% порівняно з попереднім роком, досягнувши $4,4 млрд. Цільовий показник на цей рік – $6 млрд.

Турецький експорт очолюють ударні безпілотники. 18 липня Туреччина підписала угоду з Саудівською Аравією вартістю $3 млрд на постачання БПЛА Akinci. Він був виготовлений компанією Baykar, яка також виробляє безпілотник Bayraktar TB2, що використовувався в бойових діях Лівією, Азербайджаном, Ефіопією та Україною.

photo_2021-11-18_18-43-53

Валерій Залужний з гендиректором Baykar Makina у листопаді 2021 року. Фото: Генштаб ЗСУ

Bayraktar Akinci потужніший за TB2 і знайде покупців серед кількох інших країн Перської затоки, таких як Катар, Оман і ОАЕ, які прагнуть застрахуватися від погіршення відносин з Америкою, зменшивши свою залежність від її озброєнь. Ці країни мають амбіції розбудови власної оборонної промисловості та бачать у Туреччині партнера і приклад для наслідування.

Південна Корея і Туреччина отримали вигоду від невдач своїх головних конкурентів. За даними SIPRI, російський експорт озброєнь між 2018 і 2022 роками був на 31% нижчим, ніж за попередній чотирирічний період. Росія стикається з подальшим значним падінням через навантаження, яке розв'язана нею агресивна війна чинить на її оборонну промисловість, геополітичну ізоляцію і зусилля двох основних клієнтів, Індії і Китаю, зменшити свою залежність від російської зброї.

Індія, яка раніше була найбільшим покупцем російської зброї, скоротила закупівлі на 37% у 2018-22 роках. Ймовірно, вона шкодує, що не пішла далі: російська оборонна промисловість, яка значною мірою контролюється державою, змушена ставити потреби власної армії вище за зобов'язання перед клієнтами. Багато з 272 Су-30МК, що складають основу індійських ВПС, виведені з ладу через те, що Росія не може постачати запчастини. Деякі види російського озброєння погано зарекомендували себе в Україні порівняно з натовськими зразками. А санкції проти Росії обмежують торгівлю компонентами, потрібних для виготовлення бойових літаків, ударних вертольотів та інших смертоносних пристроїв. Чим довше триватиме війна в Україні, тим більше Росія намагатиметься відвоювати свої позиції на світовому ринку озброєнь.

Китай

Щодо Китаю, то більш ніж половину його експорту озброєнь у 2018-22 роках було спрямовано лише до однієї країни – Пакистану, який він розглядає як союзника проти Індії. За даними SIPRI, майже 80% основних потреб Пакистану в озброєннях задовольняє Китай. Сюди входять бойові літаки, ракети, фрегати та підводні човни.

Але китайська військова промисловість також має свої проблеми. Одна з них, за словами пана Волдвіна, полягає в тому, що хоча десять років тому Китай прагнув домінувати на ринку військових безпілотників, його клієнти втомилися від низької якості і ще гіршої підтримки, що відкрило двері для Туреччини. Друга причина полягає в тому, що, за винятком ймовірної угоди з Таїландом щодо підводних човнів і пакету озброєнь для М'янми, інші країни Південно-Східної Азії втомилися від китайських залякувань і "не будуть їх чіпати", каже пан Веземан.

Індія

Принаймні, Китаю не потрібно турбуватися про конкуренцію з боку Індії. Попри значні зусилля, зростання Індії як експортера озброєнь було дуже повільним. Уряд Нарендри Моді склав список величезної кількості деталей для озброєнь, які повинні вироблятися в Індії. Він сподівається, що до кінця десятиліття на озброєння надійдуть саморобні легкі танки і артилерія. Але Індія занадто довго покладалася на передачу технологій з Росії в рамках виробничо-ліцензійних угод щодо літаків, танків і військових кораблів, які не виправдали себе. Інвестиції марнотратно спрямовуються через державні органи. Бюрократія душить ініціативу.

"Південна Корея і Туреччина показують, як країни можуть будувати прибутковий збройовий бізнес, який є основою внутрішньої безпеки. Індія, попри всю свою пихатість, є уроком того, як цього не треба робити", – підсумовує The Economist.

виробництво зброї торгівля зброєю російсько-українська війна глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні