Карта книгарень. В яких містах найбільше книжкових магазинів

Керівниця Українського інституту книги, державної установи, яка має популяризувати читання, Олександра Коваль оприлюднила кількість книгарень в Україні.

За цими офіційними даними їх 248. Учасники ринку називають інші цифри – вони вдвічі або й утричі вищі. До того ж книгарні – це саме книжкові магазини, а не ятки з книжками на базарі чи полиця в супермаркеті або на заправці.

Проте ми нанесли на карту тільки книгарні від Інституту книги, адже адреси інших невідомі.

Торік в Україні ухвалили закон, згідно з яким книгарні мають право на компенсацію орендної плати за приміщення від держави. Аби отримати ці гроші, книгарні мають виконати низку вимог (докладно читайте тут, у розділі про закон № 6287). Та хоча закон і ухвалений та підписаний президентом, коштів для його виконання цьогоріч не виділили. Про кількість книгарень, яка подалася на ці субсидії і чи хтось подався взагалі нам не відомо.

Книжкові магазини – це часто не просто місця торгівлі, а простори, де відбуваються культурні події. Нечисленні книгарні на сході та півдні України у багатьох випадках ставали центрами всього українського життя міста.

Список книгарень від Інституту книги тут

книги інфографіка карта

Знак гривні
Знак гривні