"Запитав в окупантів, що вони відчувають, коли вбивають. У відповідь почув: ми на роботі". Історія монаха-відлюдника з Джарилгача

Монах-відлюдник Марк прожив на острові Джарилгач Херсонської області майже 14 років. Окупацію він провів на лівобережжі регіону, а на початку 2023 року виїхав на підконтрольну Україні територію, розповідає історію Марка Суспільне.

Початок повномасштабного вторгнення монах Марк застав у Херсоні, де на той час лікувався. Розповідає, разом з містянами ходив на проукраїнські мітинги.

"Як згадаю російських військових, то скажу, що ми не боїмося ні жити, ні вмерти, журба не для нас. Ми завзяті та вперті", — говорить монах.

08115f15148afdab

Фото: Суспільне Херсон

Під час розгону одного з мітингів отримав поранення в ногу, розповідає монах.

"На четвертий день вони почали стріляти. Наших чоловік 50 стояло біля театру. Окупанти вже не балакали, а почали стріляти цим газовими снарядами. Попали в дівчину чи жінку, її віднесли в бік. Ось і біля мене влучило", — каже Марк.

Після поранення він повернувся до свого монастиря на острові Джарилгач. Розповідає, російські військові згодом прийшли й до нього, з обшуком.

"Мати Божа мене уберегла, бо у мене там стільки українських назв і написано “Пом’яни, Господи, 79 бригаду убитих в Луганську, Донецьку. Я зробив меморіал цілий там. Окупанти все познімали, а з другої сторони я написав: "Усіх, хто проти України, гнати в шию з країни". Коли заїхали російські військові, я запитав, що вони відчувають, коли вбивають українських солдатів. У відповідь почув, що вони на роботі і був шокований, — каже монах.

Вижив на острові завдяки запасам їжі, які мав, та води зі свердловини, розповідає відлюдник. У січні 2023 року його стан здоров’я погіршився.

З Джарилгача Марк спочатку переїхав лікуватися до Каланчака. Згодом виїхав з тимчасово окупованої частини регіону на підконтрольну Україні територію.

Про те, як Марк жив на Джарилгачі, можна подивитися тут.

джарилгач херсонщина війна люди

Знак гривні
Знак гривні