Війна затягується. Як варто діяти Заходу в цих умовах, – The Economist

Зустріч високопосадовців з 40 країн світу у Саудівській Аравії задля підтримки мирного процесу в Україні відбулася у дуже драматичний час, пише The Economist. ТЕКСТИ наводять дещо скорочений і адаптований переклад статті.

Тиждень тому з'явилася інформація про те, що 10-й армійський корпус України, потужний підрозділ, до складу якого входять три підготовлені на Заході бригади, оснащені найсучаснішим озброєнням НАТО, рухається на південь країни. Метою, вочевидь, було прорвати ретельно продуману оборону Росії на запорізькому напрямку, розбити загарбників і вийти до міста Мелітополь, а за ним до моря.

365084743_635142435465505_8945139270564278723_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Такий сміливий удар перевернув би всю війну. Російські війська були б розрізані навпіл, Крим ізольований, а "сухопутний міст" розірваний. Єдиним шляхом в'їзду або виїзду був би вразливий міст через Керченську протоку, який українці вже серйозно пошкодили і який легко могли б зруйнувати зі своїх нових позицій. Принижений Владімір Путін, чиє становище лише погіршувалося б, міг би відчути себе змушеним сісти за стіл переговорів набагато слабшим, ніж він був кілька тижнів тому.

Це була б приголомшлива перспектива. На жаль, цього не сталося, хоча все ще може статися. 10-тий корпус, здається, поки що не був повністю залучений, ймовірно, тому що українські війська ще не знайшли необхідне слабке місце в російській обороні.

Прихильникам України доведеться зрозуміти, що витіснення Росії перетворюється на війну на виснаження

Можливо, це місце ще знайдуть. Але більш імовірно, що прихильникам України доведеться зрозуміти, що витіснення Росії перетворюється на війну на виснаження. Поки що літній контрнаступ, якому цього тижня виповнився третій місяць, звільнив лише близько 200 квадратних кілометрів території.

Для порівняння, Росія все ще утримує близько 40 000 квадратних кілометрів землі, яку вона захопила з моменту вторгнення в лютому минулого року (на додачу до 40 000, які вона захопила в 2014 році). Лінія фронту майже не змінилася відтоді, як Україна повернула собі значну частину Херсонської області в листопаді минулого року.

Що з цього випливає? По-перше, що терпіння має вирішальне значення. Цілком можливо, що війна затягнеться, коли українці здобуватимуть село за селом, але ніяких кардинальних змін не відбудеться, доки осіння багнюка і настання зими не ускладнять пересування бронетехніки.

Російська оборона, її протитанкові рови, мінні поля і бетонні перешкоди є потужними, але не невразливими до виснаження. У 2024 році на нас чекає ще один рік бойових дій. Тож Україні насамперед потрібно, що її не критикували за повільний рух, що лише зашкодить бойовому духу і потішить Путіна, а всіляко підтримували та цінували її завзятість.

Україні потрібно більше всього: більше далекобійних ракетних систем і, бажано, вдосконалених боєприпасів для них; більше снарядів, більше безпілотників, набагато більше обладнання для розмінування, більше касетних бомб і більше набоїв. В ідеалі потрібно більше танків і винищувачів. Ракети для протиповітряної оборони теж вкрай потрібні, оскільки Росія продовжує обстрілювати українські міста. Україні також потрібна велика кількість медикаментів: вона дедалі краще рятує життя поранених солдатів, але можна було б зробити набагато більше.

Заходу доведеться звикнути до того, що він витрачатиме чималі кошти, доки з Путіним так чи інакше не буде покінчено

На це потрібні гроші. Загальна вартість військової та фінансової допомоги, наданої західними країнами, що підтримують Україну, на сьогодні становить майже 200 мільярдів доларів. Це, безумовно, кругленька сума, але, враховуючи величезну небезпеку, яка може виникнути у разі перемоги Путіна, вона буде терпимою у порівнянні з розміром їхніх економік – ВВП Росії минулого року становив $2 трлн, а ВВП країн, що підтримують Україну, – близько $55 трлн. Заходу доведеться звикнути до того, що він витрачатиме чималі кошти, доки з Путіним так чи інакше не буде покінчено.

Нарешті, Україна потребуватиме ширшої міжнародної підтримки. Країни по всьому світу мають зрозуміти, що якщо дозволити захопленню земель увінчатися успіхом, це створить прецедент, який погано позначиться на всіх. Саме тому важлива зустріч у Джидді, скликана за наполяганням президента України Володимира Зеленського та організована спадкоємним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бін Салманом. Ця зустріч має на меті зібрати представників на рівні вищих посадових осіб з десятків країн. Серед них не лише західні прихильники України, а й країни, що тримаються осторонь, такі як Бразилія, Єгипет, Індія, Індонезія, Південна Африка і навіть Китай.

Метою України на цій зустрічі є спроба заручитися міжнародною підтримкою мирного плану, який Зеленський просуває з минулого року. Серед десяти пунктів плану – повне відновлення територіальної цілісності України, що, за словами українського президента, не підлягає обговоренню.

Прихильники налаштовані набагато амбівалентніше, вони схильні робити акцент на тому, щоб спочатку розпочати мирні переговори, а нудні деталі (такі як виведення російських військ) обговорювати вже під час них. Це небезпечна помилка, і якщо Джидда і має чогось досягти, то це розвіяти побоювання, що їхній план буде чимось іншим, ніж перемогою для Путіна.

Якщо Захід й надалі надаватиме їй достатню підтримку, Україна продовжуватиме розчавлювати росіян

Допоки російські війська самовільно займають близько 18% української території, Україна не може бути повноцінно функціональною державою. Вона втратила доступ до більшої частини свого узбережжя. Там, де вона його зберегла, води не є безпечними для її суден, навіть тих, що перевозять продовольство до деяких найбідніших країн світу. Жоден комерційний літак не може влетіти або вилетіти з країни, побоюючись російської ракети. Українська економіка страждає від того, що стільки чоловіків і жінок перебувають на фронті, попри щедру допомогу, яку надає Захід.

І гіркий досвід показує, що коли Росія утримує плацдарм, вона нескінченно розкручує мирні переговори, готуючись відкусити ще один шматок. Якщо Захід й надалі надаватиме їй достатню підтримку, Україна продовжуватиме розчавлювати росіян. Якщо більшість світу підтримає бачення миру паном Зеленським, тиск на Путіна зросте. Падіння морального духу всередині Росії або навіть падіння режиму може статися в будь-який момент. Але на це не можна розраховувати. Готуйтеся до довгого шляху.

підтримка україни протидія рф війна на виснаження російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні