Вибух у колонії в Оленівці: в Офісі генпрокурора розповіли, яка зброя його спричинила

Вибух у ніч з 28 на 29 липня 2022 року на тимчасово окупованій території у виправній колонії в смт Оленівка, де перебували українські військовополонені, був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета.

Про це повідомили в Управлінні інформаційної політики Офісу генерального прокурора, передає Укрінформ.

Офіс генпрокурор вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактом обстрілу військовими РФ колишньої виправної колонії в смт Оленівка Донецької області, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України – про порушення законів та звичаїв війни.

Йдеться про жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, що поєднані з умисним вбивством.

Головне слідче управління СБУ здійснює досудове розслідування. 

У цьому кримінальному провадженні досліджуються факти загибелі внаслідок вибуху та отримання поранень різного ступеню тяжкості військовослужбовцями Сил оборони України, що утримувалися в оленівській колонії.

У ході досудового розслідування проведено комплексну експертизу зброї та слідів і обставин її використання. Згідно з висновком експертизи – вибух було спричинено внаслідок застосування реактивного термобаричного гранатомета.

Також з Офісу генпрокурора нагадують, що у січні 2023 року Генсекретар ООН розформував місію зі встановлення фактів обстрілу через відсутність необхідних гарантій безпеки та доступу до місця злочину.

"Відновлення роботи місії найближчим часом дало б можливість доступу до місця вчинення злочину представникам міжнародних інституцій", – йдеться у повідомленні.

Також в Офісі генпрокурора поінформували, що за результатами проведених експертиз ідентифіковано 33 особи з числа загиблих внаслідок вибуху в колонії смт Оленівка, тіла яких повернуто на підконтрольну Україні територію.

Зараз триває ідентифікація інших 24 повернутих тіл, які могли перебувати у цій колонії.

Окрім того, наразі допитано як потерпілих 13 військовослужбовців, яких повернуто на підконтрольну Україні територію і які утримувалися в одному із приміщень колишньої виправної колонії в смт Оленівка, де стався вибух.

оленівка воєнні злочини рф полонені розслідування

Знак гривні
Знак гривні