Нова провокація: під прикриттям курсу "народної журналістики" антиваксери просувають антиукраїнські наративи

«Чому вигідно бути журналістом» – саме під такою назвою антиваксер Остап Стахів (той самий, який під час пандемії здружився з гауляйтером Херсонської області Кирилом Стремоусовим) запустив курс «Статус: Журналіст» під проводом «Журналістської боєвої адміністрації».

Про це пише засновниця фактчекінгових проєктів "НотаЄнота" Альона Романюк. Далі пряма мова експертки.

Тому найближчим часом очікується велика кількість безглуздих запитів (кожен учасник курсу має подати щонайменше 10 запитів) до різних державних установ, правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування. Ще більша кількість скарг (спойлер – один із модулів курсу має назву «Професійний СКАРЖНИК» – так-так, це все під соусом курсу із журналістики»). Усім учасникам курсу видадуть посвідчення журналіста міжнародного зразка.

***
Антиваксери, які під прикриттям фейків набрали собі аудиторію з довірливих людей, тепер розширюють мережу і чітко просувають антиукраїнські наративи. Одна із місій – щоб у кожному селі або маленькому містечку було щонайменше 3-5-10 таких «журналістів».

Під прикриттям курсу, який нібито є освітнім і викладацькою діяльністю антиваксерів, кажуть, що вчать «захищати свої права». Курс складається з 5 модулів і триває 3 тижні, після чого учасники, які виконають усі завдання, отримають посвідчення журналіста. Цікаво, як маніпулятори, які видають судження за факти (а вміння відрізнити судження від факту і вміння перевірити факт є базовими у журналістиці), будуть навчати «фахівців». До речі, курс платний – 7500 грн. Але тим, хто написав до 20 липня, – 3250 грн.

1637250461-6455

Остап Стахів (у центрі). Фото: Уніан

Про лекторів

Головний лектор – Остап Стахів, який просуває тези про уколізацію, виступає проти доказової медицини, розповідає про те, що LED-лампи можуть збирати та передавати інформацію про людину і ще багато всілякої маячні. Але це все прикриває «Богом» і любить цитувати Шевченка.

Вступний вебінар курсу проводив такий собі Олег Герич, який називає себе дуже скандальним журналістом, матюкливим журналістом і каже, що він Людина, а не фізична особа, а паспорт громадянина України – це фікція і підробка. Тут от дуже хочеться тегнути Служба безпеки України.

На його сторінці чітко вказано, що він має «Статус:Людина. Громадянство: Українська РСР. Під захистом: Конституція Української РСР. Юрисдикція: Українська РСР» – це, мабуть, саме на підтримку таких розраховували російські окупанти, які привезли з собою паспорти УРСР у лютому-березні 2022 року.

Герич цілеспрямовано просуває наратив про Українську РСР. Ось він пише: «Громадянин Української РСР та Українець по праву народження. Під захистом Конституції Української РСР оскільки не є громадянином України, про що заявив у заяві по підробці паспорта, і по даному факту відкрите кримінальне провадження. Знаходжусь на території Української РСР, що не увійшла до території України після проголошення Декларації про державний суверенітет. А також не відійшла з території України, Самостійній українській державі на території України після проголошення Акта незалежності» і подальша маячня.

Вступний вебінар

Примітка: На час курсу діє «Журналістський стан» і вводиться «Журналістська адміністрація». Як потім стає зрозуміло, "Журналістський стан" – це диктатура Стахіва і Герича.

Вступний вебінар курсу був безкоштовний. Тривав понад 2 години, де Герич розказував про те, як засипав скаргами й фактично блокував роботу різних органів. Кілька цитат:

- «Я журналіст, коли мені вигідно»
- «відкрив на поліцейського кримінальну справу, я відкрив кримінальну справу на мера і 26 депутатів». Ага, ти відкрив
- «Мені не відповідали, але я багато куди писав [скарги]: в Кабмін, Офіс Президента, РНБО, НАЗК, НАБУ, СБУ – сто штук написав. В якийсь час мені стало сумно, бо я не мав, куди писати і почав повторюватися – писати по другому разі. Тому ми маємо шаблони: запит – не має відповіді, тоді скарга на Уповноваженого з прав людини, нема відповіді – заява до суду».
- «Якщо хтось думає, що ми про культурний курс і будемо вчити вас, то ми тупо стаємо разом з вами і фігачим»
- «[Після скарг] ви приходите в міськвиконком, і вони уже облизують ваше вухо і з одної, і з другої сторони. Є канєшно броньолобі, яким треба додаткова смазка».
- «По 10 запитів по кожному з питань написали від кожної людини на мера і приїхав губернатор, то нагнув його».
«Смазка», «Нагнув його» – це тільки мені ця лексика дуже нагадує лексику, якою любили послуговуватися Янукович і його посіпаки? А губерній у нас нема понад 100 років – усі губернії залишилися в російській імперії.
- «На цей курс треба не тільки самим йти, а ще й записати чоловіка, і повнолітню дитину, і бухгалтера, і юриста, які з вами працюють»
- «Про журналістику буде мінімум»
- «За 2021 рік я зробив десь тисячу скарг усних. Буде скрипт для усної скарги. Не було жодної людини, жодного службовця, який би витримав 6 скарг. А ще робите приписку: я вважаю, що ця людина порочить звання таке-то і тому прошу перенаправити цю скаргу в ДБР, СБУ. Я колись 26 таких перенаправлень зробив». «Я пишу «Вбачаю в цьому можливу корупційну складову».
- «Мені кажуть: посвідчення особи. А я кажу: «Я не фізична особа, посвідчення особи в мене немає. Я знаходжуся в статусі журналіста, в міжнародному статусі журналіста і я маю право його предʼявити. Я знаю оці тригери, щоб їм було больно».
- «Я не просто скандальний журналіст, а ще дуже матюкливий журналіст. [і на тих, хто буде мати іншу думку] я буду писать скарги в кіберполіцію на таких довб**ятлів».
- «Запомніть це слово «скарга»

Вебінар подивилися 230 людей, у телеграм-чаті курсу – 520 учасників (частина з них, звісно, не платитиме грошей і відповідно не проходитиме курс). Серед тих, хто якось позначив себе і зацікавлений: є мами в декреті, є ті, хто називають себе «скандалістами, які не люблять систему», ті, хто «хочуть боротися із беззаконням» тощо.

Щодо завдань курсу

На вступному вебінарі було озвучено три завдання.

Перше: Після вебінару і для того, щоб стати учасником курсу виконання усі завдань обовʼязкове. Перше полягає в тому, щоб написати запит на свою міську або сільську раду. «Берете простий вордівський документ, виписати назву ради, адресу і імейл. Далі пишете – своє імʼя, мейл, статус: «журналіст». Герич каже у «шапці» документа не писати свої ПІБ (якщо не хочете себе поки світити), а писати «Мужчина Олег» або «Жінка Наталія» і імейл. Далі пишете: «Запит» на публічну інформацію згідно ЗУ «Про доступ до публічної інформації». А у запиті писати: «Прошу надати інформацію, яким чином в такій-то раді може отримати акредитацію журналіст».

«Ви це можете знайти на сайті, але запит треба відправити все одно».

Друге завдання. «Ми спочатку робимо, а тоді розбираємося – навіщо. Тому завдання номер два – подивитися, що таке акредитація і що вона дає».

Третє завдання: «Зробити свій тік-ток акаунт. У кого є – заведіть ще один. І в назві щоб було «народний журналіст». Це має бути окремий тік-ток канал».

У чаті учасники пишуть: «я проти тіктоку», «я теж категорично проти тіктоку», на що Герич відповідає: «ви можете бути за, ви можете бути проти тіктоку, якщо ви не на курсі. Якщо ви на курсі, то завдання таке – завести тікток. «Сприймаю – не сприймаю» – не важливо. Якщо ми говоримо по ефективність, то є ті інструменти, які працюють. У нас диктатура – журналістський стан».

Тому очікуємо ще більше трешу у ТікТоці під акаунтами з назвами «народний журналіст».

Якщо учасники не виконують два завдання поспіль, то їх відчислюють без права повернення коштів.

Теми, які розглядатимуть на курсі:

«Ви маєте йти на проєкт з чіткою ціллю і вирішити своє питання, і загальна тема, в якій ви хочете прокачатися».

З ключових тем – військове право, нерухомість, земля, соціалка і підприємництво.

маніпуляції стахів провокатори антивакцинатори

Знак гривні
Знак гривні