У фокусі – прорив мінних полів, боєприпаси та ППО. Про що домовилися на новому "Рамштайні"

Учасники Контактної групи з питань оборони України, яка налічує понад 50 країн, зібралися в онлайн-режимі, щоб обговорити актуальні потреби України. Головними темами Рамштайну-14 стали контрнаступ ЗСУ та посилення ППО України.

Для контрнаступу коаліція союзників України вже підготувала 17 бригад (63 000 військових), наголосив голова Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Марк Міллі.

Як відзначив Міллі, Україна продовжує свій контрнаступ "стабільно й рішуче, сміливо йдучи в жорстокі та криваві битви для повернення своєї рідної землі".

"Цей наступ буде повільним, складним і матиме високу ціну. Під час цієї битви, яка триває, українці ведуть бій через щільні мінні поля й перешкоди, тоді як значний резерв українських сил очікує на участь у бойових діях у час і в місці, яке визначить Україна", – цитує Міллі ЄП.

imrs

Міністр оборони США Ллойд Остін та Голова об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі. Фото: Reuters

Основних втрат у наступі Україна зазнає навіть не від ударів з повітря, а через мінні поля, підкреслив Міллі. Тому один із нових акцентів коаліції – протимінне обладнання. З ініціативою створити коаліцію з розмінування виступила Литва.

Як пояснив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас під час зустрічі у форматі "Рамштайн", коаліція з розмінування дозволить консолідувати й координувати поточну та заплановану допомогу Україні у цій сфері. Він запросив інші держави долучитись і надати допомогу.

"Коаліція формується за принципом "train and equip" ("навчай та озброюй"), який використовується у межах допомоги українцям із військовою підготовкою, яку Литва надає разом із Фінляндією, Ісландією, Норвегією, Швецією, а незабаром – і Данією", – додав міністр.

Другим пріоритетом зустрічі у форматі "Рамштайн" стало посилення ППО, яка потрібна як на фронті, так і для захисту українських міст, особливо на тлі наближення ймовірної нової кампанії Росії зі знищення енергосистеми України.

Читайте також: До зими енергосистему повноцінно відновити неможливо, але поточні потреби вона закриватиме

Третя важлива тема, яку обговорили на зустрічі, стосувалася нагальної потреби України в боєприпасах.

Крім того, як інформує Мілітарний, голова Пентагону Ллойд Остін повідомив, що учасники заслухали інформацію від співкерівників коаліції з навчання на винищувачах F-16 — Данії й Нідерландів.

Вони продовжують працювати над узгодженим планом підготовки та допомагають українським пілотам, які прагнуть навчитися літати на літаках 4-го покоління.

«Швеція та Франція підписали двосторонні угоди з Україною щодо оборонних закупівель і не лише, що допоможе Україні отримати ще більш сучасні системи та сприятиме поглибленню співпраці в майбутньому», – додав Ллойд Остін.

Зазвичай результати "Рамштайну" виливаються в оголошення нових пакетів допомоги протягом декількох днів і тижнів після засідання, каже у коментарі порталу Ліга співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

За даними Reuters, найближчими днями США оголосять про черговий пакет на $1,3 млрд з системами ППО (зокрема, антидроновими Vampire), системами протидії БпЛА DroneShield, безпілотниками Phoenix Ghost, Switchblade, боєприпасами та іншим обладнанням.

ППО союзники україни розмінування рамштайн

Знак гривні
Знак гривні