До зими енергосистему повноцінно відновити неможливо, але поточні потреби вона закриватиме

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко вважає, що відновити знищені та пошкоджені минулої зими об’єкти енергетичної інфраструктури до наступного опалювального сезону у повному обсязі не реально.

Але навіть якщо буде відновлена частина від необхідного, цього теж буде достатньо, щоб покрити поточні потреби в електроенергії, зазначив він в інтерв’ю РБК-Україна.

Перші трансформатори з-за кордону, за даними експерта, надійдуть вже в липні. Їх до жовтня загалом може зайти в країну 7-8 штук. Турбуватись з приводу наявності палива, як для АЕС, так і газу з вугіллям, особливих підстав нема.

Головною ж небезпекою, на його думку, залишається ймовірність обстрілів енергооб’єктів.

Коментуючи заяви чиновників про плани відновити майже 80% пошкодженої або знищеної минулої зими енергоінфраструктури, Харченко зауважує, що 80% точно не відновлять.

"Практично це неможливо технічно. І не потрібно насправді.

Що у нас відбулося під час тих масованих обстрілів, які, я думаю, відновляться в жовтні та листопаді знову? У нас є атомна частина – її не били. Захопили Запорізьку атомну, але не били жодні інші станції. І там все більш нормально, планово, ремонтувати нічого не треба.

Далі у нас є високовольтні мережі, які від одного до іншого місця доносять електрику для того, щоб люди могли її отримувати. Вони були значно пошкоджені, і рівень пошкоджень десь 45% ключового обладнання, перш за все високовольтних трансформаторів, знищено фізично. Тобто не підлягають відновленню, їх треба замінити на нові.

У цьому сегменті з точки зору що робиться, справи є найкращими. Завдяки тому, що це єдина енергетична компанія в Україні – НЕК "Укренерго" – яка в принципі користується хоч якоюсь довірою у донорів, вони отримали величезні донорські кошти, гранти, пільгові кредити на те, щоб відновлювати цю інфраструктуру. Вони закуповують обладнання, воно їде в Україну.

Там є певні обмеження, пов'язані з терміном виготовлення і часом, щоб воно доїхало, бо Запорізький трансформаторний точно покрити всі потреби не може, і про це навіть не йде мова. Тому там відновлення активно йде. Але з точки зору часу, який потрібен для того, щоб виробити обладнання, привезти його в Україну і поставити, якщо до опалювального сезону відновлять 20%, то буде дуже добре. Я думаю, буде десь 15%", – пояснює Харченко.

1666453469-4847

Фото: Віталій Коваль

За його словами, цього буде достатньо, щоб покрити поточні потреби в українській енергосистемі на транспортування електрики. Але це не надійно, оскільки багато рішень тимчасові.

"І це, власне, відчувають багато українських регіонів, в першу чергу такі як Київський та Одеський, де найбільше проблем з точки зору саме енергетичного вузла. Вони зараз ледь не найбільш проблемні. Там десь поряд Херсон зі зрозумілих причин, і Харків так само. Але Одеса і Київ – їх ніби не захоплювали, але там через природні причини, через те, як побудована мережа, дуже суттєві проблеми.

І навіть зараз відбуваються відключення через аварії, через те, що недостатньо надійно працює обладнання. І тут поки не приїде обладнання, яке має замінити ті тимчасові рішення, які зараз застосовуються, капітально зробити нічого не можна", – пояснює директор Центру досліджень енергетики.

Харченко каже, що слід розуміти, що для того, щоб виготовити новий автотрансформатор, треба 6-7 місяців.

"У нас Запорізький трансформаторний 1-2 трансформатори на місяць видає нові. Є певний потік, 1-2-3 на місяць вони видають. А є ті, що йдуть ззовні. Найперші дві штуки, які у липні приїдуть з-за кордону, їх замовили в січні. Потім приїде більша кількість – 7-8 штук у вересні-жовтні. І потім вже з листопада будуть їхати більш масово. Але сам термін виготовлення і транспортування довгий. Тому тут об'єктивно така ситуація, з високовольтними мережами", – каже Харченко.

За його словами, з розподільчими мережами дуже різна ситуація: в регіонах, де не атакували, все гаразд, у прифронтових Херсонській, Харківській, Миколаївській областях частково мережі просто знищено, і їх треба повністю відновлювати.

Говорячи про генерацію, Харченко пояснює, що гідрогенерація зазвичай взимку великої ролі не грає, у неї просто фізично води мало.

"Нам важлива гідрогенерація, тому що це швидкий маневр, єдиний в системі з точки зору балансування виробництва і споживання, вони дуже важливі. Але великих обсягів взимку вони не можуть виробляти, бо у них немає води.

Коли цього року з лютого по фактично травень був високий паводок, найбільший за десятиріччя, гідроенерго багато генерували, вони використали цю можливість", – каже експерт.

Він наголошує, що найбільша проблема – це вугільна генерація. Тому що вона зазнавала багатьох атак.

"Дуже багато повністю знищених блоків. Себто вони не відновлені і їх не можна відновити в горизонті 2-3 роки, не менше. Причому в багатьох випадках. І там ми маємо дві величезні проблеми.

Велика частина вугільної генерації – приватна, відповідно, приватним компаніям донори і партнери гранти не дають, кредити не дають. А державна компанія, яка працює в вугільній генерації (Харченко має на увазі Центренерго – ред.), має стійкий імідж найбільш корумпованої компанії в енергетиці в принципі, і, відповідно, їм теж ніхто не дає", – пояснює Харченко.

відновлення україни обстріли енергосистем енергетична безпека

Знак гривні
Знак гривні