Чи зможуть окупанти здійснити прорив на Куп'янському напрямку: оцінка ISW

За повідомленнями командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського, російські війська розпочали активні наступальні операції в районі Куп'янська (між північно-східною частиною Харківської та північно-західною частиною Луганської областей) за останні кілька днів. В Інституті вивчення війни (ISW) оцінили можливості прориву окупантів на цьому напрямку.

Аналітики ISW зазначають, що активізацією дій на Куп’янському напрямку росіяни намагаються відтягнути резерви Сил оборони з критично важливих ділянок фронту, а саме: Бахмутського напрямку, західної частини Донецької та західної частини Запорізької областей, де українські війська проводять контрнаступальні операції.

Утім, вважають експерти, низька якість і склад російських військ, які наразі розгорнуті на цій лінії, ймовірно, завадить Росії досягти більш ніж тактично значущих успіхів або здійснити оперативно значущий прорив.

"Як українські, так і російські джерела повідомляють про розгортання штурмових підрозділів "Штурм-З", сформованих з ув'язнених, на Куп'янському напрямку, а ISW раніше оцінював, що підрозділи "Штурм-З" мають низьку оперативну ефективність через низький моральний дух і дисципліну", – йдеться у звіті.

Крім того, зазначається, що українські війська також продовжували контрнаступальні операції під Бахмутом, на південь від Великої Новосілки, і під Оріховим на заході Запорізької області протягом 17 липня.

photo_2023-07-17_16-46-37

"Ворог перейшов у наступ на Куп’янському напрямку, поставивши перед собою мету розгромити наші війська в районі Куп’янська і продовжити наступ в глибину наших бойових порядків", – розповів генерал-полковник Олександр Сирський. Він відвідав бойові бригади й зустрівся з командирами частин для корегування планів і вирішення на місці проблемних питань.

Ключові висновки ISW

купянськ контрнаступ зсу стратегія рф фронт

Знак гривні
Знак гривні