Росія ув'язнила й катує тисячі українців і планує побудувати велику мережу колоній – AP

Тисячі українських цивільних осіб утримуються в мережі офіційних і неофіційних в'язниць по всій Росії та на окупованих нею територіях, де вони зазнають тортур, психологічного насильства і навіть рабської праці. І Росія планує побудувати ще десятки в'язниць.

Про це пише Associated Press із посиланням на документ російського уряду, який агентство має в розпорядженні.

AP поспілкувалося з десятками людей, серед яких 20 колишніх ув'язнених, а також колишні військовополонені, сім'ї понад десятка цивільних осіб, які перебувають під вартою, два офіцери української розвідки та урядовий перемовник. Їхні розповіді, а також супутникові знімки, соціальні мережі, урядові документи та копії листів, надані Червоним Хрестом, підтверджують широкомасштабну російську систему утримання під вартою та жорстокого поводження з цивільними особами, що прямо суперечить Женевським конвенціям.

ea3158a-af35ed7-opera--------2022-11-16-181443-ssu.gov.ua

Катівня росіян у Херсоні під час окупації. Фото: СБУ

Ось висновки з розслідування AP:

  1. Кількість українських цивільних осіб, які утримуються в російських в'язницях, зараз обчислюється тисячами, багато з них - без пред'явлення звинувачень. За словами Володимира Осечкіна, російського правозахисника у вигнанні, щонайменше 4 000 цивільних осіб утримуються в Росії і ще стільки ж розкидані на окупованих територіях. Український уряд вважає, що близько 10 000 цивільних осіб можуть бути затримані, і ця цифра швидко зростає протягом війни. Затримання можуть відбуватися за такі незначні правопорушення, як розмова українською мовою або просто перебування молодої людини в окупованому регіоні. Близько 150 цивільних осіб були звільнені на підконтрольну Україні територію.
  2. У січневому документі російського уряду, отриманому AP, викладені плани створення 25 нових колоній і шести інших центрів утримання під вартою в окупованій Україні до 2026 року. Крім того, президент Росії Володимир Путін у травні підписав указ, що дозволяє Росії відправляти людей з територій з воєнним станом, до яких зараховується вся окупована Україна, на території без воєнного стану, наприклад, в Росію. Це полегшує депортацію українців, які чинять опір російській окупації, вглиб Росії на невизначений термін, що відбувалося в багатьох випадках, задокументованих AP.
  3. Жорстоке поводження є постійною практикою й охоплює неодноразові удари електричним струмом, побиття, що призводять до тріщин у черепі та переломів ребер, а також імітацію удушення. Кожен колишній ув'язнений сказав, що катування були постійним явищем, а багато хто повідомив AP, що був свідком смертей. У червневій доповіді Організації Об'єднаних Націй говориться, що 91% ув'язнених "описали тортури і жорстоке поводження".
  4. Росія не визнає, що утримує цивільних осіб, не кажучи вже про те, з якої причини. Але деякі з них використовуються на рабських роботах з копання окопів для російських солдатів і масових поховань. В'язні слугують майбутніми розмінними монетами в обміні на російських солдатів, хоча міжнародне право забороняє обмінювати цивільних на військовополонених. ООН також заявила, що є свідчення того, що цивільних осіб використовують як "живий щит" поблизу лінії фронту.

злочини РФ катівні росіян росія тюрма рашизм путінізм

Знак гривні
Знак гривні