Перший крок до трибуналу. У Гаазі відкривається центр розслідування злочину агресії Росії

У понеділок, 3 липня, в Гаазі відкривається міжнародний офіс для розслідування злочину агресії, вчиненого Росією в Україні. Офіс розглядається як перший крок до створення міжнародного трибуналу для російського керівництва.

Про це повідомляє Євроюст.

До нового офісу, який називається Міжнародний центр з переслідування злочину агресії (International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression/ICPA), увійшли прокурори з України, Європейського Союзу, США та Міжнародного кримінального суду (МКС).

Високопосадовці проведуть пресконференцію з нагоди відкриття в штаб-квартирі судової установи ЄС, Євроюсту. Серед них – генеральний прокурор України Андрій Костін, прокурор МКС Карім Хан, помічник генерального прокурора США Кеннет Політе і комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

ICPA створили через те що МКС, суд з розгляду воєнних злочинів, який також базується в Гаазі, не має мандату на розслідування ширшого злочину агресії. МКС розслідує більш конкретні воєнні злочини та злочини проти людяності в Україні, а в березні видав ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна через депортацію Росією українських дітей.

Новостворений центр буде проводити розслідування і збирати докази, що розглядається як проміжний крок перед створенням спеціального трибуналу, який може притягнути до відповідальності кремлівських чиновників за розв'язання війни в Україні.

Сполучені Штати, які не є членом МКС, також братимуть участь у роботі новоствореного центру. У ЄС заявили, що ICPA має "кінцевою метою притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за вторгнення" в Україну.

icpa-explainer-2.jpg

Як повідомили в Офісі генерального прокурора, завдяки ICPA незалежні прокурори з різних країн зможуть щодня співпрацювати в єдиному місці, швидко та ефективно обмінюватися доказами та узгоджувати спільну стратегію розслідування та обвинувачення. Центр братиме участь у будь-якому майбутньому судовому переслідуванні за злочин агресії.

Учасники ICPA отримають індивідуальну оперативну, технічну, логістичну та фінансову підтримку Євроюсту. База даних доказів основних міжнародних злочинів (CICED), якою керує Євроюст, допомагатиме центру. Докази, які вже були подані до бази CICED в контексті інших міжнародних злочинів (злочинів геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів), можуть бути актуальними для розслідування злочину агресії.

Розташування Центру в Гаазі має декілька переваг. ICPA не лише матиме прямий доступ до цінних матеріалів секретаріату Мережі з питань геноциду, що зберігаються в Євроюсті, а й зможе тісно співпрацювати й взаємодіяти з МКС та іншими суб'єктами міжнародного правосуддя.

Окрім України, у початковій фазі роботи ICPA беруть участь п’ять учасників Спільної слідчої групи (JIT) (Литва, Латвія, Естонія, Польща та Румунія). Сполучені Штати призначили спеціального прокурора з питань злочину агресії, який сприятиме діяльності ICPA. У найближчі місяці до учасників центру ICPA приєднаються інші країни та організації, зокрема МКС і Консультативна місія ЄС в Україні.

покарання росії злочини РФ агресія рф

Знак гривні
Знак гривні