Том Купер про контрнаступ: росіяни тікають, українці намагаються утримувати імпульс

Австрійський військовий аналітик Том Купер пише короткі звіти, аналізуючи, як просувається контрнаступ ЗСУ. Нижче пряма мова експерта.

Отже, що можна буде почути у «завтрашніх новинах»...?

Головним чином те, що російські лінії фронту на південь від Великої Новосілки зруйновані на відрізку близько 30 кілометрів. Що росіяни від лінії між Малинівкою (захід) та Кременчиком (схід) тікають на південь. Між цим двома населеними пунктами «величезний безлад», в якому одні росіяни тікають на південь, а підкріплення, що поспішає до них, рухається на північ, і тих, і тих обстрілюють, а українці намагаються утримувати імпульс і просуватися далі південніше...

Росіяни так швидко тікають, що підірвали дамбу в Георгіївці, намагаючись зупинити український наступ з обох боків Старомлинівки (ціною значних власних втрат у цьому селі, а також тих, кого відрізало повінню).

Ситуація в них настільки критична, що слід очікувати від Ґерасімова чогось типу «оперативної» контратаки, щоб стабілізувати ситуацію. Над півднем Запорізької області, ймовірно, завтра вранці «вишиватиме» ВКС.

...і мова лише про цю ділянку фронту. Я (навмисно) не вдаюся в подробиць розвитку подій у... гм... "районі Вугледара"...

353454496_603737905272625_6050713034723889317_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Щодо «оперативної контратаки» від Ґерасімова...

В останні три дні російську 60-ту ОМСБр і 366-ту бригаду морської піхоти, а також покидьків із "Каскаду" було розбито на південь від Великої Новосілки, в районі «Времівського виступу», як вони це самі називають. Росіяни впали під українськими обстрілами та штурмами. Всі, хто міг, драпанули на південь — а там гарнесенько потрапили під дружній вогонь від своїх же «недобитків», як видно з цього відео, знятого українським БПЛА:

Тим часом Ґерасімов перекинув 127-му мотострілецьку дивізію (так, цілу дивізію, а не полк чи бригаду) в контратаку з обох боків Старомайорського: з південного заходу і південного сходу одночасно...

...проте операція зазнала фіаско. Західний фланг, розстріляний українською артилерією, згодом натрапив на українські засідки на підході до Сторожевого з південного заходу. Фланг розвалився і відступив.

Східний же фланг напоровся на українців в районі Урожайного, і його так поколошматили, що сьогодні вранці українці звільнили навіть Старомлинівку.

...так дивно, але жодних російських відосиків зараз немає, а українці свої ще, напевне, підвантажують. Отже, «нічого» не відбулося, і «нічого неможливо підтвердити». ....окрім того, що половина російської блогосфери в сльозах, одні ниють, що Времівського виступу більше немає, інші вимагають наступати на Харків та Київ, щоб помститися... Про все це ви почуєте найближчими годинами й днями …

Оригінал тут і тут, повний переклад у телеграм-каналі Аналітика: переклади і першоджерела.

деокупація контрнаступ зсу фронт

Знак гривні
Знак гривні