Як західній аудиторії згодовують російську дезу про підрив Каховської ГЕС

Американський ведучий Такер Карлсон, з яким нещодавно розірвали співпрацю FOX News, опублікував у Twitter перший епізод свого відеоблогу. В ньому він розповідає про те, що це Україна підірвала Каховську ГЕС.

Про це повідомляє журналіст Остап Яриш.

Яриш зазначає, що відео повне маніпуляцій та викривлень, однак перегляди дезінформації від Карлсона ростуть з неймовірною швидкістю.

Читайте також: Найгучніший рупор російської пропаганди в США йде з каналу Fox News

Журналіст додає, що серед інших відео поширили до себе Ілон Маск, консервативні американські блогери з мільйонною аудиторією, MAGA-республіканці в Конгресі, і (сюрприз) представник Росії в ООН.

Від ТЕКСТІВ: Нижче додаємо відео Карлсона з твіттера виключно для ілюстрації, щоб можна було побачити охоплення його аудиторії. Але не радимо у пориві гніву ретвітити ці маніпуляції, бо це тільки на руку хайпожерам і дезінформаторам на кшталт Карлсона. Про те, як протидіяти рупорам російської пропаганди у соцмережах, докладно описано тут: Увага: маніпуляція. Як на Заході конструюють альтернативну реальність про те, що війна в Україні – це фейк

"Водночас дехто намагається просунути тезу, що неясно, хто відповідальний за руйнування Каховської ГЕС. Може, це росіяни, може українці, а можливо, дамба прорвалась сама.

Ось вам супутникові знімки, ось думка якогось експерта, ось розмите відео з телеграму, а ось минулорічна заява анонімного посадовця. І взагалі, ніхто не знає, що сталось насправді", — описує маніпулятивну технологію український журналіст.

Читайте також: Кремль розгорнув кампанію з дезінформації у США проти України: хто йому в цьому допомагає

"Все це дуже нагадує мені той інформаційний шум, який Росія та її прихильники намагались створити після збиття MH17.

Поширити десятки різних версій та спекуляцій, заплутати, напустити туману, щоб врешті люди в ньому загубились й втратили розуміння, що правда, а що ні.

І так виглядає, що ці зусилля зараз дуже активізувались — особливо на англомовну аудиторію. Інформаційна боротьба триває", — констатує Яриш.

підрив каховської гес карлсон дезінформація російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні