Мінфін вважає, що волонтери мають сплачувати податки в держбюджет, – Шипович

Міністерство фінансів вважає, що волонтери мають сплачувати податки до державного бюджету. Про це повідомила волонтерка та президентка Dignitas Fund Люба Шипович.

"Бути волонтером в Україні – це вже за замовчуванням бути зобов'язаним і винним. Міністерство оборони не купує "весільні дрони"? Так, це волонтери винні, що не змогли довести доцільність. Купуєте ці весільні дрони самі? Робите один з найбільших зборів на дрони "Люті Пташки"? А податок з цих зборів заплатили – податкова тут як тут", – пише волонтерка.

Шипович пояснює, в чому проблема: "Навіть зареєстровані в усіх реєстрах волонтери, які збирають всі чеки за покупки, мають запити й акти від військових, зобов'язані сплачувати податки із волонтерських зборів, якщо за ці кошти вони придбали щось таке, що не вказано в постанові 112 за 2016 рік. Ви вже здогадались, що в цій постанові немає ні дронів, ні антидронових рушниць, ні пультів, ні окулярів, ні старлінків і ще десятків технологічних товарів. Бо для чого нашій армії те, що Міноборони не закуповує. Допомагайте в тих межах, що вам законодавці визначили в 2016 році. Бо ще раптом купите щось таке, що допоможе військовим менше гинути".

Також, за словами Шипович, FPV-дронів в постанові теж немає. Вона розповідає, що коли в рамках проєкту "Люті Пташки" Ігор Луценко зібрав на свою монобанку близько 20 мільйонів гривень, банк тут же поспішив дізнатись, на що будуть витрати, а податкова запевнила, що чекають сплату податків. "Податків з коштів, за які ви всі, хто донатив, вже заплатили податок на дохід. А тепер ці кошти стали вважатись доходом Ігоря. Хоча всі 100% він перерахував на закупівлю дронів", – пояснює волонтерка.

За її словами, на початку травня, не дочекавшись жодного документа від урядовців, юристи Rasons Legal на прохання волонтерів написали проєкт постанови, доповнивши її словами, що збір на будь-який товар, який передається військовим на їх запит і передача підтверджується актом прийому-передачі військовим, не оподатковується.

"І діє ця постанова з 24 лютого 2022 року. Мінсоц відправив цей проект постанови на узгодження в інші міністерства. Не пройшло й місяця і відповіді прийшли від усіх міністерств. І тут сюрприз – Мінфін вважає, що державний бюджет дуже сильно постраждає, якщо з волонтерів не брати податки. А представники Мінфіну вирішили типу пожартувати "А якщо військові собі пеньюари попросять?". Дуже б хотілось цих урядовців в пеньюарах відправити поближче до передової", – пише Люба Шипович.

волонтери податки держбюджет

Знак гривні
Знак гривні