Наскільки критичною є демографічна ситуація в Україні

У 2023 році Україну очікує "катастрофічне падіння народжуваності". Навряд чи в повоєнний період українці захочуть масово народжувати дітей.

Такий прогноз в інтерв'ю УП озвучила Елла Лібанова – директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи.

"Український етнос – один із найстарших в Європі. Що це означає? З кожним роком, з кожним поколінням він стає все старіший. Це відбувається через багато причин, але критичною причиною є занизький рівень народжуваності. 

В принципі, всі європейські країни переживають такий період, коли рівень народжуваності не забезпечує навіть простого відтворення поколінь: є багато людей, які вмирають, і мало людей, які народжуються. З іншого боку, є велике економічне навантаження на працездатне населення. І ми маємо думати, що робити далі. Підвищувати пенсійний вік? Куди нам його підвищувати? Ми практично цю опцію вже використали", – пояснює соціологиня. 

За її словами, те, що діти і молоді жінки залишаться за кордоном, додатково поглибить процес старіння суспільства.

Лібанова каже, що про бебібум в Україні в нинішніх умовах можна не мріяти. На її думку, це – нереально, оскільки зараз дуже розвинена контрацепція і родини не мають величезної потреби в дітях. 

"Біологічне прагнення відтворити свій рід, щоб щось після тебе залишилося, зазвичай задовольняється однією дитиною. Друга дитина – це дуже серйозний ризик бідності. До того ж жінки в нас дуже високоосвічені: хочуть реалізовуватися не тільки в межах родини", – зазначає директорка Інституту демографії.

Лібанова каже, що демографи мають статистику за 2021-й, а от за 2022-й рік – це вже проблеми, тому що по окупованих територіях не дуже надійна інформація. 

"У 2021 році 1,2 дитини на одну жінку народжувалося. А для того, щоб забезпечити просте відтворення поколінь за українських умов смертності, треба, щоб пересічна жінка за своє життя народила десь 2,15 дитини.

Щодо 2022 року, то ми оцінюємо рівень народжуваності десь у 0,9 дитини на одну жінку. Катастрофічне падіння народжуваності ми очікуємо у 2023 році. 

Під час війни ця тенденція, безумовно, буде поглиблюватися, але гірше, ніж у 2023 році (навіть якщо у 2024 війна триватиме), я не думаю, що буде. Ми розраховуємо, що показник буде десь 0,7 дитини на одну жінку", – пояснює соціологиня. 

Лібанова прогнозує, що після війни буде певне підвищення народжуваності: "Сподіваюсь, ми повернемось принаймні до довоєнного рівня, до доковідного я б навіть сказала. А далі можна очікувати 1,5 дитини на одну жінку, в ідеалі – 1,6. Але це все одно дуже далеко від того, що потрібно".

соціологія народжуваність війна люди демографічна криза

Знак гривні
Знак гривні