Тенденція: рівень голоду у світі зростає, охопивши понад 800 млн людей (ІНФОГРАФІКА)

Десять відсотків населення світу не мають достатньої кількості їжі, що є найбільшим показником за більш ніж десятиліття.

Про це пише Aljazeera.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), 828 мільйонів людей – або 10 відсотків населення світу – щовечора лягають спати голодними, що на 46 мільйонів більше, ніж у попередньому році.

Серед тих, хто постраждав від голоду, дві третини – жінки, а 80 відсотків живуть у районах, схильних до зміни клімату.

INTERACTIVE_HUNGER_DAY_MAY25_2023_1-1685257971.webp

Інфографіка: Aljazeera

Після десятиліття постійного зменшення глобального голоду в останні роки спостерігається тенденція до зростання. У період з 2019 по 2021 рік кількість людей, які недоїдають, зросла більш ніж на 150 мільйонів, головним чином через конфлікти, зміну клімату, економічні потрясіння та пандемію COVID-19.

Також зросла вартість харчових продуктів. У період з 2019 по 2022 рік індекс продовольчих цін ФАО (FPI), який вимірює зміну світових цін на продовольчий кошик, зріс з 95,1 пункту до 143,7 пункту.

"Навіть коли світові ціни на продовольчі товари зросли – зростання на рівні країн відрізняється, оскільки вони застосовують різну політику, – каже Моніка Тотова, економістка відділу торгівлі та ринків ФАО. – Багато країн, наприклад, застосовують споживчі субсидії на окремі продукти, фіксуючи ціну для споживачів і захищаючи їх від коливань на світових ринках – коштом національних бюджетів".

Останній звіт ООН "Стан продовольчої безпеки та харчування у світі" (SOFI) показав, що більшість населення світу, яке недоїдає, проживає в Азії, де у 2021 році голодувало близько 425 мільйонів людей. Однак найвищий рівень голоду спостерігається в Африці, де цього року голодували 278 мільйонів людей.

Кількість людей, які відчувають гостру нестачу продовольства, що вимірює нездатність людини споживати достатню кількість їжі і, як наслідок, ставить її життя або засоби до існування під безпосередню загрозу, зросла четвертий рік поспіль у 2022 році – 258 мільйонів людей зіткнулися з гострим голодом, згідно з виданням Глобальної доповіді про продовольчу кризу за 2023 рік.

"Сукупні глобальні економічні потрясіння, включно зі стрімким зростанням цін на продовольство та серйозні перебої на ринках, підривають стійкість країн та їхню здатність реагувати на продовольчі шоки", – каже Моніка Тотова.

У 2022 році війна між Росією та Україною – двома найбільшими світовими виробниками основних зернових, олійних культур та добрив – призвела до величезних перебоїв у міжнародних ланцюгах постачання, що спричинило зростання цін на зерно, добрива та енергоносії. Це призвело до того, що у 2022 році глобальний індекс цін на продовольство досяг найвищого рівня за всю історію спостережень.

Прогнози щодо майбутніх перспектив глобального голоду свідчать про те, що голод збережеться, а його руйнівні наслідки будуть ще більш відчутними через екстремальні погодні явища.

сільскогосподарське виробництво наслідки війни голод тенденції

Знак гривні
Знак гривні