Китай має свої інтереси в Україні, дзвінок Сі Зеленському не просто жест, – Генрі Кіссінджер

"27 травня Генрі Кіссінджеру виповниться 100 років. Ніхто з нині живих не має більшого досвіду в міжнародних справах, спочатку як дослідник дипломатії 19-го століття, пізніше як радник з національної безпеки та держсекретар США, а останні 46 років як консультант і емісар монархів, президентів і прем'єр-міністрів", пише у статті "Генрі Кіссінджер пояснює, як уникнути третьої світової війни" тижневик The Economist.

Британське видання понад вісім годин розмовляло з Кіссінджером про те, як не допустити, щоб змагання між Китаєм і США переросло у війну. Окремо говорили й про Україну. Деякі висновки Кіссінджера видаються надто прагматичними й подекуди суперечливими (хоча у порівнянні з його торішніми заявами про територіальні поступки задля припинення війни вони вже доволі помірковані), але аналіз "мастодонта" дипломатії усе ж вартий уваги.

Америка повинна визнати, що Китай має свої інтереси. Хорошим прикладом є Україна, вважає Генрі Кіссінджер.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін лише нещодавно зв'язався зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським, вперше після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Багато оглядачів розцінили дзвінок Сі Цзіньпіна як порожній жест, покликаний заспокоїти європейців, які скаржаться на те, що Китай занадто близький до Росії. Натомість Кіссінджер бачить у ньому декларацію серйозних намірів, яка ускладнить дипломатію, пов'язану з війною, але може створити саме таку можливість для побудови взаємної довіри між наддержавами.

Кіссінджер починає свій аналіз із засудження президента Росії. "Це, безумовно, була катастрофічна помилка Путіна, – каже він. – Але і Захід не позбавлений провини. "Я вважаю, що рішення... залишити відкритим питання членства України в НАТО було дуже неправильним". Це було дестабілізаційним моментом, тому що обіцянка захисту з боку НАТО без плану її реалізації залишила Україну погано захищеною, навіть якщо це гарантовано розлютило б не тільки Путіна, а й багатьох його співвітчизників.

Зараз завдання полягає в тому, щоб довести війну до кінця, не створюючи підґрунтя для наступного витка конфлікту. Кіссінджер каже, що хоче, щоб Росія відмовилася від якомога більшої частини території, яку вона завоювала у 2014 році, але реальність така, що за будь-якого припинення вогню Росія, найімовірніше, збереже за собою щонайменше Севастополь. Таке врегулювання, за якого Росія втрачає одні здобутки, але зберігає інші, може призвести до того, що обидві сторони в російсько-українській війні будуть незадоволені.

На думку Кіссінджера, це рецепт майбутньої конфронтації. "Те, що зараз говорять європейці, на мій погляд, шалено небезпечно, – каже він. Тому що європейці кажуть: "Ми не хочемо, щоб вони були в НАТО, тому що вони занадто ризиковані. І тому ми озброїмо їх до біса і дамо їм найсучасніше озброєння". Його висновок суворий: "Ми озброїли Україну до такої міри, що вона стане найкраще озброєною країною і з найменш стратегічно досвідченим керівництвом в Європі".

Встановлення тривалого миру в Європі вимагає від Заходу двох кардинальних рішень, вважає Кіссінджер. Перший – це вступ України до НАТО як засіб її стримування, а також захисту. Другий – це зближення Європи з Росією як спосіб створити стабільний східний кордон.

Багато західних країн зі зрозумілих причин не підтримають ту чи іншу з цих цілей. За участі Китаю, як союзника Росії та опонента НАТО, це завдання стане ще складнішим. Китай зацікавлений у тому, щоб Росія вийшла неушкодженою з війни в Україні. Мало того, що Сі має поважати партнерство з Путіним "без обмежень", колапс у Москві може зашкодити Китаю, створивши вакуум влади в Центральній Азії, який ризикує бути заповненим "громадянською війною сирійського типу".

Після заклику Сі до Зеленського Кіссінджер вважає, що Китай може позиціонувати себе як посередника між Росією та Україною. Дипломат сумнівається, що Китай і Росія можуть добре працювати разом. Так, вони поділяють недовіру до Сполучених Штатів, але він також вважає, що вони мають інстинктивну недовіру одне до одного. "Я ніколи не зустрічав російського лідера, який би сказав щось хороше про Китай, – каже він. "І мені ніколи не траплявся китайський лідер, який би сказав щось добре про Росію". Вони не є природними союзниками.

За словами Кіссінджера, китайці розпочали дипломатичні переговори щодо України як вираження своїх національних інтересів. Хоча вони відмовляються протистояти знищенню Росії, вони визнають, що Україна має залишатися незалежною країною, і застерігають від використання ядерної зброї з боку РФ.

Пекін може навіть прийняти бажання України приєднатися до НАТО. "Китай робить це частково тому, що не хоче конфліктувати зі Сполученими Штатами, – каже Кіссінджер. – Вони створюють свій власний світовий порядок, наскільки це можливо".

китай-сша дипломатія російсько-українська війна глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні