У Британії народилася дитина з ДНК трьох людей: що дає ця новаторська методика

У Великій Британії вперше народилася дитина з ДНК трьох людей, підтвердив британський регулятор з питань фертильності.

Про це повідомляє BBC.

Більша частина її ДНК походить від двох батьків і близько 0,1% — від жінки-донора. Новаторська методика є спробою запобігти народженню дітей з руйнівними мітохондріальними захворюваннями.

Відомо, що у світі народилося близько п'яти таких немовлят, але жодних подробиць про них не повідомляють.

Мітохондріальні захворювання невиліковні і можуть призвести до летального результату протягом декількох днів або навіть годин після народження. Деякі сім'ї втратили кількох дітей, і цей метод розглядається як єдиний спосіб для них мати здорову дитину.

Мітохондрії — це крихітні відсіки всередині майже кожної клітини організму, які перетворюють їжу на придатну для використання енергію. Дефектні мітохондрії не можуть забезпечити організм енергією і призводять до пошкодження мозку, виснаження м'язів, серцевої недостатності та сліпоти.

Вони передаються тільки від матері. Отже, мітохондріальне донорство є модифікованою формою ЕКЗ, під час якого використовують мітохондрії здорової донорської яйцеклітини.

Однак мітохондрії мають власну генетичну інформацію або ДНК, що означає, що технічно народжені таким чином діти успадковують ДНК не лише від своїх батьків, а також від донора. Це постійна зміна, яка буде передаватися з покоління в покоління.

Ця донорська ДНК необхідна лише для створення ефективних мітохондрій, не впливає на інші ознаки, як-от зовнішність, і не є "третім батьком".

Прогнозується, що в майбутньому у Великій Британії щороку може народжуватися до 150 таких дітей.

Нагадаємо, в Україні репродуктивну технологію, яку називають «перенесення ядер» або «пронуклеарне перенесення» вперше застосували у приватній клініці «Надія» ще у 2017 році. В результаті 34-річна жінка, яка не могла стати матір’ю багато років, народила повністю здорову дитину.

Як пояснив співавтор цього методу Валерій Зукін, його суть така: «Головний носій генетичної інформації – ядро клітини: в ньому – 25 тисяч генів. А в цитоплазмі, а саме в мітохондріях – 37 генів. Декілька років тому в нас виникла ідея: а якщо ми візьмемо ядро яйцеклітини пацієнта і покладемо в донорську цитоплазму».

Така дія дає змогу уникнути передачі дитині так званих мітохондріальних генетичних хвороб і подолати безпліддя у разі, якщо воно пов’язане з проблемами у мітохондріях. За словами Зукіна, тіло яйцеклітини з мітохондріями від донора, тобто жінки, яка вже народжувала здорових дітей, розв’язує цю проблему. Раніше в деяких країнах світу до яйцеклітини матері додавали трохи мітохондрій від донора, і це поліпшувало шанси ембріона, однак така технологія є менш ефективною, пояснив медик.

британія діти здоров'я наука

Знак гривні
Знак гривні