Росія не готова до українського контрнаступу, попри масштаби оборонних укріплень – CNN

Російська армія не готова до наступу українських сил, тоді як українська сторона демонструє активну підготовку до контрнаступу.

Про це пише CNN.

Видання зазначає, що лінія фронту з боку України вирує від руху транспорту й артилерійських ударів, українські військові вражають життєво важливі російські цілі в окупованих районах.

Міністр оборони України заявив, що підготовка "добігає кінця", а президент Володимир Зеленський запевнив, що контрнаступ "відбудеться", але не назвав точної дати його початку.

"Можливо, він вже почався, можливо, до нього ще кілька тижнів. Ми не знаємо – і цей факт є вагомим показником успіху України на цьому шляху.

Москва, з іншого боку, перебуває на завершальній стадії своєї війни, на стадії "бійки в барі перед закриттям". Втративши Харків і Херсон, російські загарбники мали щонайменше сім місяців, щоб підготувати наступну ймовірну ціль українського контрнаступу: Запоріжжя.

Так і сталося, про це свідчать величезні лінії ешелонованої оборони росіян, які можна побачити з космосу. Втім, визнання їхніх масштабів не обов'язково є компліментом у 2023 році. Вони великі, так, але їх будь-хто може переглянути в Google. Це не дуже добре в епоху точних ракет і швидкого розвитку бронетехніки", – пише видання.

CNN зазначає, що про неготовність російської армії до контрнаступу Сил оборони України свідчать кілька факторів.

По-перше, очевидне звільнення заступника міністра оборони, відповідального за логістику, Міхаїла Мізінцева. Міністерство оборони Росії не оголосило про його звільнення, а лише видало наказ про те, що його місце займає Алєксєй Кузьменков.

"Маріупольський м'ясник", як називають Мізінцева, безумовно, зробив достатньо помилок під час катастрофічної війни, яку веде Росія, щоб заслужити на звільнення. Але це не дає відповіді на питання: чому саме зараз? Усуваючи ключових посадовців за мить до того, як її армія зіткнулася з українським контрнаступом, Москва надсилає сигнал про безлад", – пише видання.

Також CNN звертає увагу на нову порцію критики від очільника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина. Кілька днів тому він дав чергове велике інтерв'ю, у якому відверто розповів про всі труднощі, з якими стикаються його найманці, і що через брак боєприпасів їм, можливо, доведеться відступити з Бахмута. Видання одразу застерігає, що Пригожин не є джерелом, якому можна довіряти, і надає мало доказів того, що він говорить. Але такого роду публічні суперечки – це не те, що Москва заохочувала б у цей чутливий момент.

Про виснаження запасів боєприпасів у Росії було відомо давно, але припущення про неминучий провал напередодні контрнаступу бачиться як спроба перекласти провину, вважають аналітики.

Тож підсумок, за версією CNN, такий: часу до початку контрнаступу України залишається дедалі менше. Настрої й наміри українців залишаються невідомими. А от ступінь внутрішньої нерішучості, суперництва та роз'єднаності Москви лише зростає.

деградація росії деокупація контрнаступ проблеми в армії рф

Знак гривні
Знак гривні