Україна планувала масовані атаки по Москві, але відклала їх на прохання США – WP

Українська розвідка планувала масовані удари по Москві в річницю повномасштабного вторгнення 24 лютого, але відмовилась від цього на прохання США.

Про це пише The Washington Post з посиланням на злиті у мережу документи Пентагону.

Видання зазначає, що голова Головного управління військової розвідки Кирило Буданов доручив одному зі своїх офіцерів "підготуватися до масових ударів 24 лютого... усім, що є в розпорядженні ГУР". В Україні навіть обмірковували можливість уразити з моря чорноморське портове місто Новоросійськ – значною мірою символічної операції, яка, втім, продемонструвала б здатність України завдавати ударів вглиб території противника.

22 лютого, за два дні до річниці, ЦРУ розповсюдило новий секретний звіт: ГУР "на прохання Вашингтона погодилося відкласти удари" по Москві.

"Україна, яка прагне перенести бойові дії на територію Росії, іноді стримується Сполученими Штатами, які намагаються уникнути ескалації конфлікту в пряме зіткнення між американськими і російськими військами. Деякі американські посадовці розглядають напади на Росію, особливо якщо вони пов'язані з використанням американської зброї, як дуже ризиковані операції, які можуть здатися президенту Росії Путіну настільки загрозливими, що він вдасться до використання тактичної ядерної зброї" – пише WP.

Видання зазначає, що Буданов не дав коментарів для цієї статті. Американські офіційні особи не коментували витік документів про "ювілейні" удари.

У приватних розмовах американські та європейські чиновники висловлюють свій захват Будановим. Але вони також кажуть, що його зухвалість іноді змушує їх нервувати, зазначає WP. Зокрема, у документах йдеться про те, що 13 лютого Буданов наказав одному зі своїх офіцерів бути готовим до операції, а США повторили публічну рекомендацію своїм громадянам негайно покинути РФ. Документи також вказують на те, що американська розвідка стежить за комунікаціями Буданова, що, схоже, не є новиною для нього самого.

Україна продовжує мати амбіції розширити поле бою за межі своєї території, свідчать засекречені документи. Відомство Буданова планувало атакувати членів ПВК "Вагнер" в Малі, де вони тренують малійських військових. "Невідомо, на якій стадії зараз перебувають операції [в Малі] і чи отримало ГУР дозвіл на виконання своїх планів", – йдеться в документі.

Також ГУР розробляло плани таємних атак на російські війська в Сирії, використовуючи таємну допомогу курдів. Президент України Володимир Зеленський зупинив наступ, але в одному з документів розвідки детально описано, як агентура Буданова все ще могла б здійснювати атаки.

Читайте також: Витік документів: Україна планувала атаки на російські війська в Сирії

Офіційні особи у Вашингтоні та Європі зробили Україні зауваження за напади за межами її території, які, на їхню думку, зайшли надто далеко. Ці застереження посилилися після вбивства в Росії доньки російського пропагандиста Алєксандра Дугіна.

Американські чиновники також стурбовані тим, що Пекін, ймовірно, розглядатиме напади України на Росію як "можливість виставити НАТО агресором", і може збільшити свою підтримку Росії, якщо вважатиме ці напади "значними", свідчать злиті документи.

Досі офіційні особи заявляли, що немає жодних ознак того, що Китай задовольнив прохання Росії про надання летальної військової допомоги. Однак, українська атака на Москву з використанням зброї, наданої США або НАТО, ймовірно, вказала б Пекіну на те, що "Вашингтон несе пряму відповідальність за ескалацію конфлікту", і надала б Китаю можливе виправдання для озброєння Росії, підсумовується в аналізі.

США забороняють Україні використовувати американську зброю для завдання ударів по Росії, пише WP.

"Високопоставлений український чиновник заявив, що готовність Києва не стріляти по певних цілях і координувати свої дії з американцями має заохотити США до надання більш сучасної зброї з більшою дальністю дії, наприклад, ATACMS.

Однак поки що представники адміністрації Байдена відмовилися надати Україні цю зброю, яка може бути розцінена Росією як ескалація з боку Сполучених Штатів", – підсумовує видання.

атаки на території РФ україна-сша гур злиті документи

Знак гривні
Знак гривні