Витік документів: Україна планувала атаки на російські війська в Сирії

Згідно з витоком надсекретного документа американської розвідки, українська військова розвідка розробила плани таємних атак на російські сили в Сирії з допомогою курдів, повідомляє The Washington Post.

Зазначається, що поява нового поля бою – за тисячі кілометрів від війни в Україні – мала на меті завдати втрат Росії та її воєнізованій групі "Вагнера", яка активно діє в Сирії, а також, можливо, змусити Москву перекинути ресурси з України.

Президент України Володимир Зеленський наказав зупинити планування в грудні, але в документі, який потрапив у мережу, на основі розвідувальних даних, зібраних станом на 23 січня, детально викладено, як відбувалося планування і як таку операцію можна б було реалізувати, якби Україна її відновила.

У документі детально описано, як офіцери Головного управління розвідки, військової розвідки Міністерства оборони України, могли планувати атаки, які можна було б заперечити, щоб не втягнути в них сам український уряд. Відзначається, що начальник ГУР Кирило Буданов відмовився від коментарів.

imrs.png

Фото: WP

У документах зазначено, що українські військові розвідники віддавали перевагу завданню ударів по російських силах за допомогою безпілотних літальних апаратів. Вони планували починати "з малого" або ж обмежити свої удари лише по "вагнерівцях".

Згідно з документом, українські офіцери розглядали можливість підготовки бійців Сирійських демократичних сил (SDF), військових сил на контрольованому курдами північному сході Сирії, для ураження російських цілей і проведення "невизначених заходів "прямої дії" разом з атаками з БПЛА", – йдеться в документі.

Зазначається, що SDF прагнули пройти навчання, отримати системи ППО та гарантії, що їхня роль в українських операціях буде збережена у таємниці. Керівництво SDF також заборонило завдавати удари по російських позиціях у курдських районах.

"Документи, про які ви говорите щодо наших сил, не є реальними; наші сили ніколи не були стороною в російсько-українській війні", – заявив Фархад Шамі, речник SDF.

Документ вказує на те, що Туреччина знала про планування, стверджуючи, що турецькі офіційні особи "прагнули уникнути потенційного удару" і запропонували Україні здійснювати свої атаки з курдських районів, а не з північних і північно-західних, які утримуються іншими повстанськими угрупованнями, деякі з яких підтримуються Туреччиною.

Туреччина, однак, виступає проти SDF і вважає її основний військовий елемент – Загони народної самооборони (YPG) – терористичним угрупованням. SDF є основним партнером американських військ у Сирії, де вони часто ділять бази в рамках місії, спрямованої на придушення відродження Ісламської держави.

У листопаді, згідно з витоком документа, офіцери української військової розвідки визначили потенційні логістичні обмеження для своїх планів, включаючи "проблеми з внутрішньокурдським прикордонним контролем і створенням оперативної бази". До 29 грудня офіцери, схоже, з'ясували, що Зеленський зупинив їхнє планування. Незрозуміло, чому Зеленський наказав ГУР припинити планування операцій, але в документі зазначається, що він міг зробити це з різних причин: тиск з боку США, обмеженість українських безпілотників або сумніви в тому, що атаки можуть бути успішними.

Київ навряд чи повернеться до цих планів або "накладе значні витрати на Росію в Сирії" без підтримки США і Туреччини, йдеться в документі. Якщо ж Україна все ж таки розпочне операцію, то атаки можуть "викликати російську відповідь, спрямовану проти інтересів США в регіоні, якщо підтримка операції буде приписуватися Сполученим Штатам".

Документ детально описує, як могла б виглядати кампанія "умовних" таємних українських атак, ранжуючи їх за ймовірністю того, що вони викличуть ескалацію у відповідь з боку Росії. У ньому порівнюються атаки на добре захищені "пріоритетні" російські об'єкти поблизу Дамаска і сирійського узбережжя, які були б найнебезпечнішими, але найдорожчими для Росії, з ударами по "пов'язаній з Росією нафтовій інфраструктурі" в центральній Сирії, яка погано захищена протиповітряною обороною, але завдала б Росії лише "помірних витрат", зокрема, групі Вагнера.

У документі зазначається, що поле бою в Сирії "надає Україні можливості для заперечення", оскільки вона може атакувати російські позиції, по яких раніше завдавали ударів сирійські повстанці, здійснювати атаки з територій, що перебувають під контролем повстанців або навіть режиму Асада, а також приписувати атаки "підставним, неіснуючим або активним недержавним угрупованням".

спецоперації гур вагнерівці росія-сирія злиті документи

Знак гривні
Знак гривні