Челендж на $5 млн. Як трампіст-дезінформатор прогорів на даних про фальсифікацію виборів у США

Американське видання The Washington Post опублікувало історію про те, як відомий протрампівський активіст і бізнесмен Майк Лінделл, що з 2020 року поширював дезінформацію про підтасовані президентські вибори, провів симпозіум, на якому поділився даними, що начебто доводили його точку зору. Утім, інший "розумний і поміркований" трампіст викрив його на брехні. Далі продовження цієї місцями абсурдної історії у перекладі Текстів.

Засновник компанії з виробництва подушок MyPillow і відомий заперечувач справжності президентських виборів-2020 у США Майк Лінделл зробив сміливу пропозицію напередодні "кіберсимпозіуму", який він провів у серпні 2021 року в Південній Дакоті. Він стверджував, що має дані, які свідчать про втручання Китаю, і заявив, що заплатить 5 мільйонів доларів тому, хто доведе, що ці матеріали не стосуються президентських виборів у США 2020 року. Він назвав цей виклик "Доведіть, що Майк помиляється".

У середу приватна арбітражна комісія постановила, що хтось це таки зробив. Колегія заявила, що Роберт Зейдман, експерт з комп'ютерної криміналістики та 63-річний виборець Трампа з Невади, має право на виплату в розмірі 5 мільйонів доларів. (Зейдман звернувся до арбітрів після того, як компанія Lindell Management, яка створила конкурс, відмовилася йому платити обіцяні 5 мільйонів доларів).

Зейдман вивчив дані Лінделла і дійшов висновку, що вони не тільки не доводять шахрайства з виборцями, а й не мають жодного стосунку до виборів 2020 року. У своєму 23-сторінковому рішенні арбітри зазначили, що Зейдман довів, що матеріал Лінделла "однозначно не відображає дані виборів у листопаді 2020 року". Вони зобов'язали фірму Лінделла виплатити Зейдману компенсацію протягом 30 днів.

Як Майк Лінделл створював дезінформацію про фальсифікацію виборів у США

Протягом кількох місяців після програшу Трампа на виборах 2020 року Лінделл витратив мільйони доларів на фінансування судових позовів, підтримку правих активістів по всій країні та запуск потокового телеканалу, присвяченого поширенню брехні про фальсифікації на президентських виборах.

Під час частих виступів у ЗМІ Лінделл рекламував свій "кіберсимпозіум" як подію, на якій він нарешті надасть дані, що підтверджують його твердження і що вони є "стовідсотковими доказами".

За його словами, дані, які він планував оприлюднити, – це "перехоплення пакетів" (або pcap – назва є абревіатурою від packet capture – специфічний формат файлів, який є галузевим стандартом для архівування інтернет-трафіку), які продемонструють втручання китайського уряду.

Заяви Лінделла заінтригували Зейдмана, який працював експертом для технологічних фірм у судових процесах з питань інтелектуальної власності. Описуючи себе як "розумного" і "поміркованого консерватора", який двічі голосував за Дональда Трампа, Зейдман сказав арбітражній групі, що він скептично ставився до слів Лінделла, але водночас не вірив, що той поширюватиме неперевірені дані.

Файли, надані Зейдману та іншим експертам на "кіберсимпозіумі", були переважно текстовими або PDF-файлами. За свідченнями Зейдмана, один з них був блок-схемою, яка мала показати, як загалом відбуваються вибори. Інший, у незашифрованому вигляді, був списком IP-адрес в інтернеті, а інші – величезними файлами, що містили випадкові цифри та літери.

Свої висновки Зейдман виклав у 15-сторінковому звіті. "Я довів, що дані, які надав Лінделл, ... однозначно не містять жодних пакетних даних і не містять жодної інформації, пов'язаної з виборами в листопаді 2020 року", – написав він.

Через шість тижнів після симпозіуму Зейдман надіслав лист керівництву Lindell, щоб отримати премію. Він дістав відмову, а наступного місяця подав заяву на арбітраж. Адвокати Зейдмана написали комісії, що дані, представлені на симпозіумі, не містили "жодних впізнаваних даних у будь-якому відомому форматі даних".

вибори у сша дані трамп дезінформація

Знак гривні
Знак гривні