У злитих документах є відверта оцінка розвідки США про масштаби російської дезінформації – WP

У злитих в інтернет секретних американських документах є інформація про масштабні російські кампанії з дезінформації, які здійснює мережа «Фабрика».

Про це пише The Washington Post із посиланням на злиті документи.

Американське видання розповідає про дослідження (проведене наприкінці 2022 року) ефективності Росії в посиленні пропаганди у Twitter, YouTube, TikTok, Telegram та інших соцмережах, результати якого представили військовому керівництву США.

У документі міститься рідкісна відверта оцінка американської розвідки щодо російських дезінформаційних операцій. У центрі уваги – «Головний науково-дослідний обчислювальний центр» (також відомий як "ГлавНИВЦ"). Центр виконує роботу безпосередньо для адміністрації президента Росії. У доповіді зазначається, що російська мережа для проведення дезінформаційної кампанії відома під назвою "Фабрика".

Наприкінці 2022 року центр працював над подальшим удосконаленням мережі "Фабрика", йдеться в аналізі, і робиться висновок, що "ці зусилля, ймовірно, посилять здатність Москви контролювати своє внутрішнє інформаційне середовище і просувати проросійські наративи за кордоном".

imrs.png

Ілюстрація: The Washington Post

В аналізі зазначається, що "Фабрика" досягла успіху, попри те, що західні санкції проти Росії та російська цензура соціальних медіаплатформ всередині країни створили додаткові труднощі.

"Боти переглядають, "лайкають", підписуються і репостять контент, а також маніпулюють кількістю переглядів, щоб просунути контент вище в результатах пошуку і рекомендаційних списках", – йдеться в аналізі. У ньому додається, що в інших випадках "Фабрика" надсилає контент безпосередньо звичайним користувачам, які нічого не підозрюють, отримавши з баз даних їхні адреси електронної пошти та номери телефонів.

У документі розвідки йдеться про те, що метою російських кампаній впливу була деморалізація українців та використання розбіжностей серед західних союзників.

В окремому надсекретному документі підсумовано шість конкретних кампаній впливу, які були проведені або заплановані на кінець цього року новою російською організацією – Центром спеціальних операцій у кіберпросторі. У документі йдеться про те, що нова група в основному націлена на регіональних союзників України.

інфовійна злиті документи розвідка сша російська дезінформація

Знак гривні
Знак гривні