Як росіяни шукають на HeadHunter охочих воювати та скільки обіцяють платити

Від серпня 2022-го до березня 2023 року на російському сайті HeadHunter.ru було опубліковано 5874 унікальні вакансії військових. Це небагато, зважаючи на розмір армії РФ, тому вибірка не є репрезентативною. Проте фонд Ukrainian Victims of War у співпраці з програмою Data Analytics УКУ дослідили, в яких регіонах Росії найбільше наймають військових через сервіс HH.ru і скільки грошей їм обіцяють.

Сайтом hh.ru безпосередньо управляє російське ТОВ "Хэдхантер", кінцевим власником якого є зареєстрована на Кіпрі компанія HeadHunter Group PLC, акції якої торгуються на біржі NASDAQ. Згідно з відкритими даними, HeadHunter Group PLC (HHR) має 122 інституційних власників, серед яких переважно американські інвестиційні та венчурні фонди, а також міжнародні банківські установи.

hh_ru_ownership.png

Найбільшими пакетами акцій HHR володіють, зокрема, ELQ Investors VIII Ltd (5,90 %), Kismet Capital Group LLC (22,68 %), GOLDMAN SACHS GROUP INC (8,70 %), Highworld Investments Ltd (31,90 %) та Kayne Anderson Rudnick Investment Management LLC (10,32 %).

hh_ru_ownership(2).png

Kayne Anderson Rudnick Investment Management LLC, до прикладу, є дуже успішною американскою інвестиційною фірмою, яка від 1984 року здійснює управління інвестиціями та консультує клієнтів по всьому світу з питань інвестування. Цікаво, куди вони радять інвестувати, якщо самі залишаються акціонерами онлайн-сервісу, що забезпечує кадрами армію РФ?

Goldman Sachs Group як фінансовий конгломерат зі штаб-квартирою в Нью-Йорку займається інвестиційним банкінгом, торгівлею цінними паперами й інвестиційним менеджментом по всьому світу. І, з-поміж іншого, є акціонером HeadHunter, який активно співпрацює з військовим керівництвом РФ у сфері найму військовослужбовців.

У грудні 2022 року команда Ukrainian Victims of War Foundation через своїх представників, юридичну компанію Eterna Law, звернулась до згаданих акціонерів HeadHunter із закликом публічно висловити свою позицію щодо війни, яку РФ розпочала на українських землях, а також щодо безпосередньої участі HeadHunter у цій війні в аспекті забезпечення постійного, стабільного поповнення лав військовослужбовців через сервіс hh.ru.

Чимало вакансій були актуальними місяцями й отримували десятки відгуків. Це свідчить про множинний найм: коли вакансія залишається активною, навіть якщо найм відбувся.

У березні 2023 року аналітики зафіксували зростання кількості вакансій з високою оплатою та збільшення кількості відгуків на вакансії.

Як бачимо на графіку, наприкінці серпня 2022 року активними були близько 2400 вакансій військових. Після 21 вересня (оголошення мобілізації в РФ) кількість вакансій військового спрямування поступово зменшується (є певна інерційність). У січні кількість вакансій скоротилася втричі, порівняно з серпнем, але станом на березень становить 844 позиції військових.  

10 компаній, які найбільше наймають військових

Більшість вакансій (76 %) – у Збройних силах РФ, ще 17 % – у Росгвардії, 4 % – на користь ФСБ (здебільшого у прикордонній службі). Належність решти вакансій до певних військових утворень визначити неможливо.

Скільки платять

Медіана заробітної плати, яку пропонують військовим, коливається в межах до 70—100 тис. руб. (930—1330 доларів). Водночас деякі пропозиції сягають 500—700 тис. руб. (6600—9200 доларів).

Наприклад, середній рівень ЗП у Росії станом на 11.02.2023 року становить 63060 руб. (https://take-profit.org/statistics/wages/russia/).  

Найпопулярніші регіони

Військових наймали для поповнення особового складу військових частин, дислокованих у різних регіонах Російської Федерації, а також безпосередньо для негайного відправлення на окуповані території України. Наприклад, військова частина 3474 (Свердловська область) Росгвардії набирала вояків, яких відправляли на підсилення окупаційних військ в Енергодарі та на Запорізькій АЕС (понад 90 унікальних вакансій). 

Військкомати деяких регіонів – як-от Челябінської області – виступають у ролі рекрутерських агентств для інших військових частин і шукають людей для відправлення в різні регіони, починаючи від Чечні та закінчуючи Таджикистаном (201-ша військова база РФ). Навчених військових з цих військових частин відправляють на війну в Україну — про це йшлося в розслідуванні “Радіо Свобода” в Таджикистаніі. Імовірно, новобранці потрібні, щоб зайняти їхні місця.

Найактивнішою за кількістю зафіксованих військових вакансій стала Московська область. Навіть формально набраних з інших регіонів рекрутів здебільшого відправляли у військову частину 3641 (21-ша окрема бригада оперативного призначення Росгвардії), дислоковану в місті Софріно Московської області. Це велика військова частина зі своїм полігоном, що дає змогу приймати й навчати багато новобранців.

hh_3.png

Масштаби найму через інтернет-сервіси

Оскільки hh.ru публікує кількість відгуків, яку отримала кожна активна вакансія, ми змогли порахувати загальну кількість відгуків на активні вакансії на день спостереження.

Так, наприклад, вакансії, активні 26 серпня, разом мали 5905 відгуків за період своєї активності.

Найбільшу кількість відгуків отримували вакансії з Челябінська, Селятино (Московська область) Калуги та Москви. Вони публікують найбільше вакансій і отримують максимум відгуків. З цікавих авторів вакансій можна відзначити "ГАУ СО Агентство по развитию человеческого капитала" з м. Южно-Сахалінськ. Ця “агенція” наймає військових з усієї Росії з місцем дислокації в Южно-Сахалінську https://hh.ru/employer/5680858

Найактивніше реагують на вакансії військових на острові Сахалін та в Петропавловську-Камчатському — найвіддаленіших куточках Росії.  

У березні 2023 року помітне істотне зростання кількості відгуків на вакансії з відгуками: з 7 відгуків на вакансію у січні до 13 відгуків на вакансію у березні за час активності вакансії при збереженні тривалості активності вакансії.

Це відбувається завдяки тому, що з'явилося більше цікавих вакансій з шаленими пропозиціями щодо ЗП у 495 тис. руб. одноразової виплати і щомісячної зарплати від 190 тис. до 400 тис.

Monosnap_2023_03_28.png

Monosnap2023_03_28_2.png

Це може свідчити про активізацію мобілізації у РФ.

До речі, HeadHunter Group PLC – міжнародна компанія, акції якої торгуються на біржі NASDAQ.

Над проєктом працювали: Наталка Сокіл, Максим Самойлюк, юриста фонду Ксенія Ракитянська. Графіка: Маргарита Гогун.

корпорації армія РФ рекрутинг інфографіка

Знак гривні
Знак гривні