Як влаштована кривава "кухня" Пригожина. Вагнерівці-зеки зізналися у масових воєнних злочинах (ВІДЕО)

Екскомандири російської терористичної організації "ЧВК Вагнера" розповіли російському правозахисному проєкту Gulagu.net про масові вбивства цивільних та військовополонених українців, звірства та інші воєнні злочини, які вони вчинили на війні проти України.

Про звірства вагнерівців розповіли ексв'язень Азамат Улдаров, помилуваний указом президента РФ від 23.08.22, та ексзасуджений Алєксєй Савічев, помилуваний указом від 02.09.2022. Обох їх завербував Євгєній Прігожин на війну проти України.

"Азамат та Алєксєй перебувають у Росії, 100% вони не перебувають під будь-яким впливом СБУ, ЦРУ тощо. Вони протягом тижня давали докладні та послідовні свідчення в ході відео та аудіоопитування і повідомили засновнику Gulagu.net Владіміру Осєчкіну жахливі подробиці розстрілу понад 20 українських дітей і підлітків, підриву ями з більш ніж 50 пораненими полоненими, "500-ми" (ті, хто відмовився воювати далі), зачистки житлових будинків із вбивством усіх, у тому числі дітей" – йдеться у розслідуванні.

На відео бойовики "ЧВК Вагнера" зізнались у численних воєнних злочинах проти мирного населення та українських військовополонених.

За словами найманця Савичева, у лютому 2023 року він та інші бойовики, виконуючи наказ керівництва "розстрілювати без слів всіх, хто старший за 15 років", вбивали цивільних на сході України. Він розповів про розстріл 20–24 осіб, з них близько десяти – 15-річні та 17-річні підлітки.

Водночас Улдаров розповів, що вбивав дітей. "Я цією рукою виконав наказ, убив дітей. Те, що ми творили, коли заходили в Соледар та Бахмут… Нам давали команду зачистити та знищити всіх. Ми йшли та вбивали всіх – жінок, чоловіків, пенсіонерів та дітей, зокрема маленьких – п'ятирічних", – каже "вагнерівець".

Обидва бойовики підтвердили, що укази про вбивство українців віддавав Пригожин. Крім того, він особисто схвалював терористичні методи та жорстокість. Найманець Савичев стверджує, що в групі Вагнера невиконання наказів, зокрема вбивство цивільних, карається розстрілом.

"Ці свідоцтва – прямі підстави для організації щодо Пригожина Є.В та його спільників кримінального переслідування за фактами десятків жорстоких вбивств та серії воєнних злочинів та злочинів проти людяності", – зазначають автори відео.

Нагадаємо, уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець розповів в інтерв'ю УП, що Офіс омбудсмена від початку повномасштабної війни отримав вже декілька десятків матеріалів з ймовірними стратами українських захисників. За словами Лубінця, росіяни самі записують на відео те, як відрізають голови, статеві органи, вуха, носи, кінцівки, фаланги на руках.

свідчення деградація росії вагнерівці росія терорист воєнні злочини рф путін зло

Знак гривні
Знак гривні