Витік документів Пентагону: приховані дії Угорщини, Туреччини, Китаю та Сербії у російсько-українській війні

Західні ЗМІ продовжують аналізувати злиті у мережу документи військової розвідки США і знаходять у них інформацію, яка не збігається з публічними позиціями й заявами деяких країн. ТЕКСТИ зробили добірку відомостей, що сплили на поверхню внаслідок витоку, щодо подекуди несподіваної ролі низки країн.

Угорщина, ймовірно, може таємно допомагати з доставкою зброї в Україну

Як повідомляє Politico, опубліковані секретні документи Пентагону свідчать, що Угорщина могла дозволити використовувати свій повітряний простір партнерам та Україні для переміщення зброї, хоча раніше влада країни заявляла, що перешкоджатиме цьому.

В одному з документів описується план, згідно з яким українські пілоти перелетять на подарованих гелікоптерах з Хорватії в Україну "через повітряний простір Угорщини". "Якщо ця інформація відповідає дійсності, то це не тільки показуватиме, що Угорщина пропускає зброю через своє небо, а й суперечить повідомленням преси про те, що гелікоптери будуть доставлені наземним шляхом або рейсами до Польщі", – йдеться у статті.

Китай, ймовірно, схвалив таємне постачання летальної допомоги Росії

Видання The Washington Post, проаналізувавши секретні документи Пентагону, пише, що ці матеріали свідчать, що Китай схвалив постачання Росії певної летальної зброї, попри застереження Заходу.

У надсекретному зведенні розвідки від 23 лютого йдеться про те, що Пекін схвалив поступове надання Москві зброї, яку він буде маскувати під цивільні товари, стверджує WP.

Розвіддані були зібрані американськими агентами, які підслуховували розмови російських розвідувальних служб, повідомляє газета. Росіяни заявили, що центральний військовий комітет Китаю хотів, щоб постачання залишалися в таємниці, додає видання.

Водночас високопосадовці адміністрації президента США й оборонного сектора на умовах анонімності повідомили The Washington Post, що наразі не мають доказів передання Китаєм летальної зброї Росії.

Туреччина – посередник, який явно надає перевагу Росії

Як повідомляє Politico, у злитих документах американської військової розвідки йдеться про роль Туреччину у російсько-українській війні. Туреччина зображає себе як примирителя між Україною та Росією, однак помітно схиляється в бік Росії.

На одній зі сторінок описується, як Туреччина допомагала Росії та її союзнику Білорусі уникати суворих західних санкцій. Щодо Білорусі в документі йдеться про те, що "турецькі компанії купували санкційні товари", а потім "продавали їх на європейських ринках". У зворотному напрямку, додається в документі, ці компанії "перепродавали товари з Європи до Росії".

Ще більш тривожним є інший витік документа, який описує зустріч у лютому між "турецькими контактами" і "ПВК Вагнера". У ньому йдеться про те, що "Вагнер" намагався "придбати зброю і спорядження в Туреччині" для "діяльності групи в Малі та Україні".

Сербія погодилася постачати зброю

Як повідомляє Reuters, один зі злитих документів Пентагону стверджує, що Сербія, єдина країна в Європі, яка відмовилася запровадити санкції проти Росії за її вторгнення в Україну, погодилася постачати зброю Києву або вже відправила її.

Президент Сербії Александар Вучич уже встиг публічно заперечити цю інформацію. "Сербія не експортувала і не експортуватиме зброю в Україну", – заявив Александар Вучич журналістам, інформує The Guardian. Він додав, що балканська країна, традиційний союзник Росії, "не відправляла і не відправлятиме" боєприпаси ні в Україну, ні в Росію.

Підозрюваний у зливі

Нагадаємо, ФБР арештувало 21-річного військовослужбовця розвідувального крила Національної повітряної гвардії Массачусетсу Джека Тейшейру. Його ідентифікували як можливого винуватця зливу документів Пентагону.

Як повідомляє ЄП, Тейшейрі у п’ятницю, 14 квітня, оголосили обвинувачення у справі про витік секретних документів Міністерства оборони США. Тейшейру, який у п’ятницю постав перед судом у Бостоні, звинувачують у несанкціонованому утриманні й передачі інформації про національну оборону, а також у несанкціонованому вилученні секретної інформації та оборонних матеріалів. Наступної середи, 19 квітня, суд має обрати Тейшейрі запобіжний захід.

злиті документи пентагон російсько-українська війна глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні