Ізраїльська зброя, білоруські партизани та російські обманні маневри: що ще розповіли злиті документи розвідки США

На порталі Тиск з'явилася вся інформація зі злитої доповіді американської воєнної розвідки за 28.02.23. ТЕКСТИ обрали найпоказовіші фрагменти розвідувальної інформації, які зазвичай не просочуються в ЗМІ.

Способи надання Ізраїлем летальної військової допомоги Україні

Ізраїль наразі зобов'язався надати Україні лише нелетальну допомогу у вигляді розвідувальних даних, систем для протидії БПЛА та системи раннього попередження про ракетну загрозу для цивільного населення з тієї причини, що він прагне зберегти свою свободу дій у Сирії, балансуючи у відносинах з США та Росією. Прем'єр-міністр Нетаньягу зазначив, що Ізраїль розглядає можливість надання Україні додаткових оборонних систем і підтримки в ООН. Єрусалим, ймовірно, розгляне можливість надання летальної допомоги в разі посилення тиску з боку США або погіршення відносин з Росією внаслідок дій Москви в Ірані або Сирії, які суперечать ізраїльським інтересам.

2ab476a3-79e2-4da6-8177-8f63f367f42e.jpeg

Сценарії, які можуть призвести Єрусалим до передачі Україні детальної військової допомоги (від найбільш до найменш правдоподібного)

Єрусалим приймає турецьку модель допомоги Україні
Сценарій: Ізраїль приймає турецьку модель допомоги України під тиском США — продає українцям оборонні системи або передає їх за посередництва третіх країн; при цьому Ізраїль публічно виступає за якнайшвидше настання миру в Україні та висловлює готовність виступити майданчиком для переговорів.
Підґрунтя: Анкара успішно підтримує теплі взаємовідносини з Москвою, підтримуючи поставки зброї Києву. Єрусалим може припустити, що йому вдасться балансувати аналогічним чином.

Росія розширює стратегічну допомогу Ірану
Сценарій: Росія передає стратегічні системи на кшталт винищувачів Су-35 або ЗРС С-400 «Триумф» або розширює сприяння іранській ракетній, ядерній або космічній програмам, вимушуючи Ізраїль до початку надання летальної військової допомоги.
Підґрунтя: ЦАХАЛ стурбований тим, що Росія може надати передові військові системи або технології, на кшталт сталевих сплавів або інших матеріалів, що використовуються в ракетних і космічних програмах, в обмін на іранську зброю.

Ізраїль розширює зв'язки з США задля контріранських операцій
Сценарій: Росія продовжує пропускати іранські передові конвенційні озброєння через Сирію, що спонукає Ізраїль звернутися до США з проханням про розширення підтримки ізраїльської контріранської діяльності в обмін на летальну допомогу для України.

Підґрунтя: Ізраїльське військове керівництво виступає за підняття ставок для протидії Ірану, у тому числі пропонуючи двосторонні ізраїльсько-американські операції. Ізраїль регулярно просить про польоти літаків-носіїв озброєння класу повітря-земля для підтримки ударів у Сирії.

Розширення присутності та використання засобів ППО противника в Сирії
Сценарій: Росія зазнає втрат від ізраїльських авіаударів у Сирії та починає безпосередньо збивати ізраїльські літаки зенітними ракетними комплексами. Іран передає покращені ЗРК на кшталт локально модернізованих С-75 «Двина» та С-125 «Нева», вимушуючи Ізраїль надати летальну допомогу.
Підґрунтя: Ізраїль регулярно завдає удари по сирійській та іранській ППО на території Сирії. У 2022 році Росія здійснила пуск з ЗРС С-400 «Триумф» по ізраїльському літаку, який покидав повітряний простір Сирії — ймовірно, з метою попередження.

Вибране озброєння ізраїльського виробництва, яке могло б бути передане Україні

ЗРК Barak-8/MX

4e49929f967cec187bba2.jpg

ЗРК SPYDER

75122168a6dc45bea0e23.jpg

ПТРК SPIKE

9720dc2afe37412bb134a.jpg

Голова СБУ заявив, що білоруська опозиція завдала удар по російському літаку

Станом на 27 лютого, голова Служби безпеки України (СБУ) Малюк заявив, що, попри те, що СБУ хотіла завдати удару по російському літаку ДРЛВ А-50 у Білорусі, удар здійснили білоруські партизани. Перед ударом Малюк запевнив президента України Зеленського та керівника Офісу президента Єрмака, що якщо ніхто з білорусів не постраждає, то удар буде розглядатися як законний саботаж, спрямований проти росіян. Однак Зеленський і Єрмак були стурбовані тим, що удар СБУ дасть президенту Білорусі Лукашенку привід вступити на боці Росії до війни проти України. Після того, як літак був уражений, Малюк заявив, що місцеві білоруські опозиціонери самостійно вирішили завдати удар по літаку.

af2dd676-66ff-4f80-bf99-b2aafb96d64f.jpeg

Нестача особового складу Росгвардії перешкоджає планам окупації

Нестача особового складу Федеральної служби військ Національної гвардії Росії в Україні, ймовірно, завадить спробам Москви повністю взяти під надійну охорону всі свої анексовані території. У серпні Національна гвардія Росії налічувала в Україні щонайменше 27 500 військовослужбовців і відтоді зазнала значних втрат особового складу. Підрозділи Росгвардії взяли на себе численні додаткові місії з утримання територій за лінією фронту російських військ в Україні, що збільшило їхні потреби в особовому складі.

Російське ГОУ надає інформацію для потенційних ударів по нафтобазах в Україні

Російське Головне оперативне управління (ГОУ) 27 лютого надало інформацію про наведення на нафтобазу і техніку Збройних сил України (ЗСУ) у Кривому Розі, що можуть бути атаковані у невизначену дату. Надана інформація про цілі включала нафтосховище і техніку ЗСУ, розташовану неподалік. Крім того, військове керівництво наказало здійснювати подальшу розвідку і передати координати цілі групі бойового управління для її знищення.

Російське Головне оперативне управління (ГОУ) повідомило про успішні заходи оперативного маскування в Білорусі проти України в період з 3 по 10 лютого. Офіційні особи стверджують, що їм вдалося переконати українську розвідку в можливості спільного російсько-білоруського наступу з білоруської території. Цей висновок був зроблений на основі доповіді Служби зовнішньої розвідки Росії про реакцію України на розгортання на аеродромах у Білорусі 6 повітряної армії ВПС, ешелонування систем ППО, перекидання до Білорусі дивізіонів ОТРК "Іскандер-М" і зміну задуму навчань з оборонного на наступальний.

55a4fc74-d1bc-4b5e-a537-7803aef598e6.jpeg

За повідомленнями, Збройні сили України розглядали ймовірність ротації російських військових підрозділів 2 мотострілецької дивізії (мсд) 1 танкової армії (та) та 6 мсд 3 армійського корпусу для швидкого розгортання на Волинському напрямку з метою перерізати лінії постачання зброї з Заходу. Російське ГОУ рекомендувало здійснювати двофазову операцію з метою видати її за спробу прихованої підготовки боєздатних угруповань для подальшого введення в оману українських військ щодо можливості проведення наступальних операцій з території Білорусі. Перша фаза триватиме до 6 березня, а друга - з 6 по 11 березня, і плани цих двох фаз були надіслані на затвердження начальнику білоруського Генерального штабу.

білорусь витік даних ізраїль російсько-українська війна розвідка сша

Знак гривні
Знак гривні