В Україні випробовують експериментальну зброю проти безпілотників

Армія США через українських військових тестує експериментальну зброю проти безпілотників.

Про це йдеться у статті оборонного видання Defense One, яке взяло інтерв’ю у розробників, інформує Мілітарний.

За словами представників державної підрядної компанії SAIC, США відправляють боєприпаси для боротьби з безпілотниками у складі експериментальної платформи. Остання має допомогти Україні збивати безпілотники іранського виробництва.

У вівторок США оголосили про великий пакет військової допомоги Україні, орієнтованої на протиповітряну оборону. І в цьому переліку техніки та озброєння є пункт, який назвали «10 мобільних антидронових ракетних установок з лазерним наведенням».

Раніше ж, у січні цього року, армія США проводила конкурс, шукаючи ефективну систему для боротьби з баражуючими боєприпасами.

SAIC, яка брала участь у конкурсі, планує відправити десять платформ в Україну. Про це виданню Defense One минулого тижня повідомив представник компанії. Розмова відбулася у кулуарах симпозіуму Global Force Асоціації армії США.

Росія продовжує використовувати баражуючі боєприпаси Shahed-136 для нападу не лише на українські Збройні сили, а й на цивільну інфраструктуру.

Україна збиває багато безпілотників іранського виробництва. Але вони коштують близько 20 000 доларів за одиницю в той час, коли ЗСУ іноді змушені використовувати для цього ракети ППО значно більшої вартості.

Армія та ще один учасник випробувань, Invariant Systems, не підтвердили, що планують поставляти експериментальну зброю Україні, але повідомили інші деталі, що підтверджують заяви SAIC.

У контрактних документах, наданих армією, зазначено, що метою січневих випробувань було знищення безпілотників третього класу, тобто літаків, вага яких перевищує 25 кг.

Інші відомості у договірному документі також відповідають інформації, наданій SAIC. Наприклад, у документах йдеться про те, що проєкт-переможець має бути готовий до відправки до країн-партнерів протягом 30–90 днів після укладення контракту — приблизно стільки ж часу минуло між січневими випробуваннями та квітневими новинами про відправку систем в Україну.

Screenshot_2.jpg

70-мм ракета з APKWS. Фото: BAE Systems

У контракті також йдеться про те, що системи можуть фінансувати органи Title 22, які використовують для фінансування допомоги Україні у сфері безпеки.

За словами представника компанії, у січневих випробуваннях SAIC використала ракети BAE APKWS з лазерним наведенням, які досягли 100-відсоткового влучання.

За словами Грега Фортьє, віцепрезидента армійського бізнес-підрозділу SAIC, ці ракети дешевші за українські ракети ППО. Один такий боєприпас коштує менше ніж 30 000 доларів.

Система також містить кулеметну установку M240 і систему радіоелектронної боротьби, яка може взяти під контроль комерційний безпілотник, зокрема будь-яку систему марки DJI.

Фортьє сказав, що їхня система виявила безпілотник на відстані понад 9 км і вразила його на відстані 5 км, що набагато більше, ніж потрібно армії на відстані 2 км.

безпілотники україна-сша протидія дронам

Знак гривні
Знак гривні