Що США надають Україні у новому пакеті військової допомоги

Сполучені Штати Америки надають черговий пакет військової допомоги для України, повідомили у пресслужбі Пентагону.

Новий пакет допомоги вартістю $500 млн містить військову техніку, обладнання та боєприпаси, які будуть передані ЗСУ в рамках президентського дозволу на скорочення (тобто вилучення техніки та зброї зі складів міноборони США).

Зокрема, до "президентського" пакета увійдуть:

230203-F-MO780-1150.jpg

Фото: Пентагон

Крім того, Пентагон оголосив про надання пакета допомоги вартістю $2,1 млрд у межах USAI – Ініціативи сприяння безпеці в Україні (програма, за якою Сполучені Штати закуповують обладнання у промисловості, а не вилучають його з дозволу президента із запасів міноборони).

У рамках USAI Україна отримає:

Як зазначає Мілітарний, новинкою нового пакета оборонної допомоги можуть стати неназвані дев’ять машин зі встановленою 30-мм гарматою, котрі дослівно названі у документі як “гантраки” (counter-Unmanned Aerial System 30mm gun trucks), що може свідчити про їхній монтаж на шасі звичайного пікапу або вантажівки. Задачею цих систем, судячи з назви, має стати виконання ролі ближнього ППО для протидії дронам та крилатим ракетам.

У США є подібна система, відома під назвою М-АСЕ. У комплекс входять автомобіль, оснащений радаром White Gryphon R1400 та інфрачервоними та радіочастотними датчиками, а також кілька транспортних засобів, оснащених 30-мм автоматичними гарматами M230LF з системою повітряного підриву.

військова допомога україна-сша західна зброя

Знак гривні
Знак гривні