Що відбувається в Ізраїлі та чому Нетаньягу втратив ореол непереможності – The Economist

Масові протести зупинили плани ізраїльського прем'єра обмежити незалежність суддів, пише The Economist. Наводимо переклад тексту.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу протягом багатьох років вважався одним з найобдарованіших політиків свого часу. Через його здатність постійно перемагати на виборах ізраїльський політик дістав прізвисько "Фокусник". Його наполегливість – Нетаньягу взяв участь у п'яти виборах за чотири роки, намагаючись здобути стійку більшість – була винагороджена торік, коли він повернувся до влади після півторарічного перебування в опозиції.

Проте панічні дії Нетаньягу протягом останніх кількох днів свідчать про те, що він втратив політичну хватку, а разом з нею й ауру непереможності, яка робила його таким грізним політиком протягом більшої частини трьох десятиліть.

Угода, яку Біньямін Нетаньягу уклав у грудні минулого року з релігійними та правими партіями, включала обіцянку послабити повноваження і незалежність Верховного суду. Проте протягом останніх 12 тижнів ізраїльтяни виходили на вулиці, щоб захистити незалежність суддів. Кількість протестувальників постійно зростає. Демонстрації, в яких беруть участь переважно світські ізраїльтяни, посилилися в останні дні, коли уряд Нетаньягу намагався проштовхнути законодавчі зміни до 2 квітня, коли Кнесет (парламент) йде на місячні канікули.

FsK0aAaXgAIHugU.jpg

Фото: соцмережі

Вирішальну роль у протестному русі відіграють також тисячі пілотів і офіцерів, багато з яких є в елітних військових резервних підрозділах. Вони погрожують не з’явитися на службу і заявляють, що не "служитимуть диктатурі", створюючи потенційні проблеми для ізраїльської армії, яка значною мірою покладається на свої резерви. Керівники служб безпеки скаржаться, що це ускладнює їм протистояння ескалації насильства на палестинському фронті на окупованому Західному березі, а також більш віддаленим загрозам з боку Ірану і його маріонеток в регіоні.

Питання досягло апогею 25 березня, коли міністр оборони Йоав Галант публічно попередив, що напруженість навколо судової реформи впливає на сили оборони й служби безпеки. "Це створює чітку, безпосередню і відчутну загрозу безпеці держави", – сказав він.

Через день Нетаньягу звільнив його – що, можливо, стало найбільшою політичною помилкою в його кар'єрі. Замість того, щоб прислухатися до порад союзників і міністрів своєї партії "Лікуд" призупинити дію закону і шукати компроміс, він, схоже, був більше стурбований втратою підтримки ультраправих і ультрарелігійних партій у своїй коаліції, чия підтримка необхідна йому для того, щоб залишитися в уряді.

За кілька годин після звільнення Галанта ізраїльтяни знову вийшли на вулиці, взявши в облогу будинок Нетаньягу в Єрусалимі та заблокувавши головні дороги в Тель-Авіві. Наступного ранку профспілки та головні роботодавці країни оголосили загальний страйк, в результаті якого закрилися порти, припинилися польоти в головному аеропорту і зупинилася робота більшої частини країни. На той час було зрозуміло, що гра закінчилася. Увечері 27 березня Нетаньягу відступив, оголосивши "тайм-аут" для переговорів щодо законодавства. І знову замість того, щоб заспокоїти пристрасті, він розпалив їх, вигукуючи, що "є меншість екстремістів, які готові розірвати нашу країну на шматки... штовхаючи нас до громадянської війни й закликаючи до відмови від служби в армії, що є жахливим злочином".

Високопосадовець в уряді Нетаньягу стверджує, що ці переговори можуть надати Ізраїлю можливість нарешті розв'язати проблему відсутності офіційної конституції й прояснити статус своїх "основних" законів, яким Верховний суд надав квазіконституційний статус.

Однак неминучим фактом є те, що Нетаньягу програв цю битву, і йому буде важко просунути судову реформу на наступній парламентській сесії. Світські та ліберальні ізраїльтяни тепер уже навряд чи поступляться у питанні, яке вони вважають гострою загрозою для ізраїльської демократії. Спроби проштовхнути зміни без широкої підтримки, безсумнівно, призведуть до нових протестів. Але якщо Нетаньягу значно послабить їх, йому буде важко зберегти підтримку правих і релігійних партій.

Навіть якщо прем'єр-міністр Ізраїлю зможе зберегти свою коаліцію при владі, його дії серйозно зашкодили йому в очах бізнесу та оборонного істеблішменту – двох життєво важливих електоратів для державного діяча, який будував усю свою кар'єру на зростанні економіки та безпеки країни. Натомість історія може запам'ятати його як такого, що поставив Ізраїль на межу громадянського конфлікту і залишив його глибоко розділеним.

судова реформа ізраїль протести

Знак гривні
Знак гривні